Dünyada tarım ürünleri arasında tüketim açısında üçüncü sıraya sahip olan patates ekonomik olması
sebebiyle geniş halk kitlelerinin diyetinde yer almaktadır. Önemli bir nişasta içeriğine sahip olmasının
yanında biyolojik değeri yüksek protein ihtiva eden patates aynı zamanda B grubu vitaminler, C vitamini
ve potasyum gibi mineral maddeleri içermektedir. Yaygın bir tüketim ve kullanım alanına sahip olması
üretimin olmadığı zamanlar için depolanarak saklanması durumunu ortaya çıkarmaktadır. Uygun
olmayan koşullarda depolandığında patatesin duyusal özelliklerinde ve besin öğelerinde değişiklikler
meydana gelmektedir. Farklı depolama koşullarında bu değişikliklerin kapsamını belirlemeyi amaçlayan
çalışmalar ürün kalitesi üzerinde olumsuz depolama etkisini en aza indirmek için değerlidir. Bu nedenle
araştırmamızda Agria ve Bettina patates çeşitleri materyal olarak kullanılarak özellikle evsel
ortamlardaki depolama koşullarının patatesin duyusal özelliklerine etkilerinin araştırması yapılmıştır.
SPSS kullanılarak yapılan testlerde patates çeşidi ile renk ve sertlik arasında anlamlı bir ilişki bulunurken
(p
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2015 |
Submission Date | June 22, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 15 Issue: 3 |