BibTex RIS Cite

Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi

Year 2011, Volume: 42 Issue: 2, 165 - 180, 20.02.2013

Abstract

Araştırmada Sivas ilindeki ekmek üretimi, ekmek tüketim alışkanlıkları, ekmek israfı ve israfın nedenleri incelenmiştir. Bu
amaçla Sivas il merkezindeki sosyo-ekonomik düzeyleri birbirinden farklı olan rastgele seçilmiş 400 tüketiciye anket
uygulanmıştır. Anket çalışmasında elde edilen veriler istatistiki analizler kullanılarak analiz edilmiştir. Ankete verilen cevaplar
frekans ve yüzdelikler halinde çözümlenmiş ve değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek için X2 tekniği kullanılmıştır. Verilerin
analizi neticesinde, bireylerin demografik özellikleri ile ekmek tüketimi ve israfı arasında önemli ilişkilerin bulunduğu tespit
edilmiştir. Ayrıca Sivas ilinde faaliyet gösteren fırınların %72’sinin ekmek üretiminde taş fırın veya kara fırını (geleneksel Türk
fırını) kullandığı, %36’sının beyaz somun ekmeği ürettiği ve fırınların atıl kapasite ile çalıştıkları belirlenmiştir.

References

  • Altan, A., Özer, M.S., 1995. Küçük Ekmek Yapımında Bazı Katkı
  • Maddelerinin Kullanılması, Gıda Dergisi. 31:43-47.
  • Anonim, 2002. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri
  • Tebliği. 17/02/1999-23614 sayılı Resmi Gazete
  • Anonim, 2004. Ekmekteki Kayıp Ekonomi. www.atonet.org.tr. (24.10.2009)
  • Anonim, 2006. Sağlıklı Beslenme ve Gıda İsrafı. www.rshm.gov.tr.(09.11.2009)
  • Anonim, 2008. Ekmek Tüketimi ile İlgili Tutum ve Davranışlar ile Ekmek İsrafı ve İsraf Üzerinde Etkili Olan Faktörler. www.tmo.gov.tr.(12.09.2009)
  • Aydın, F., 1995. Sıvı Ferment ve Sponge Hamur metotları ile Ekmek Üretiminde Diastatik Preparat ve Laktik Starter Kültür Katkılarının Hamurun Olgunlaşması ve Ekmeğin Bazı Kalitatif ve Aromatik Özelliklerine Etkisi. Atatürk Üniv. Fen Bilimleri Enst. (Doktora Tezi), Erzurum.
  • Aydın, F., 2008. Ekmekte Bayatlama ve Geciktirilmesi için Dikkat Edilecek Hususlar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 39(2):263-267.
  • Baik, M.Y., Chinachoti, P. 2000. Moisture redistribution and phase transitions during bread staling. Cereal Chem., 77(4):484– 488.
  • Dağlıoğlu, O. 1998. Ekmeğin Önemi ve Beslenmemizdeki Yeri. Un Mamulleri Dünyası, 27(2):38-40.
  • Değirmencioğlu, G.Ö.1996. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Yulaf Çeşitlerinin Fiziksel, Kimyasal Özellikleri ve Ekmek Yapımına Uygunluğu. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. (Yüksek Lisans Tezi), 53s., İzmir..
  • DİE, 2004. Hane Halkı Tüketim Harcaması Sonuçları, 2003. Devlet İstatistik Enstitüsü Haber Bülteni, http://www.die.gov.tr.
  • Doğan, İ.S. 2003. Tahıl İşleme Teknolojisi. Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ders Notu, Van..
  • Doğan, İ.S., Çiçek, S., Meral, R., 2006. Van İlinde Serbest Tipte Ekmek Üreten Fırınların Genel Değerlendirmesi. Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongresi, 7-9 Eylül 2006. Gaziantep. 413.
  • Nielsen, J.B., Spendler, T., 2001. A mechanistic study of the impact of various ingredients on staling kinetics.The American Association of Cereal Chemists.
  • Odabaşı,Y. 2009. Anket Yöntemi. http://www.aof.anadolu.edu.tr/ kitap/IOLTP/2294/unite05.pdf (05.08.2009).
  • Ribotta,P.D.,2004.The staling of bread.An X-ray Diffraction Study,218:219-223.
  • Ünal, S., 1991. Hububat Teknolojisi. E.Ü. Müh. Fak. Yayın No:29, Bornova, İzmir.
Year 2011, Volume: 42 Issue: 2, 165 - 180, 20.02.2013

Abstract

References

  • Altan, A., Özer, M.S., 1995. Küçük Ekmek Yapımında Bazı Katkı
  • Maddelerinin Kullanılması, Gıda Dergisi. 31:43-47.
  • Anonim, 2002. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri
  • Tebliği. 17/02/1999-23614 sayılı Resmi Gazete
  • Anonim, 2004. Ekmekteki Kayıp Ekonomi. www.atonet.org.tr. (24.10.2009)
  • Anonim, 2006. Sağlıklı Beslenme ve Gıda İsrafı. www.rshm.gov.tr.(09.11.2009)
  • Anonim, 2008. Ekmek Tüketimi ile İlgili Tutum ve Davranışlar ile Ekmek İsrafı ve İsraf Üzerinde Etkili Olan Faktörler. www.tmo.gov.tr.(12.09.2009)
  • Aydın, F., 1995. Sıvı Ferment ve Sponge Hamur metotları ile Ekmek Üretiminde Diastatik Preparat ve Laktik Starter Kültür Katkılarının Hamurun Olgunlaşması ve Ekmeğin Bazı Kalitatif ve Aromatik Özelliklerine Etkisi. Atatürk Üniv. Fen Bilimleri Enst. (Doktora Tezi), Erzurum.
  • Aydın, F., 2008. Ekmekte Bayatlama ve Geciktirilmesi için Dikkat Edilecek Hususlar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 39(2):263-267.
  • Baik, M.Y., Chinachoti, P. 2000. Moisture redistribution and phase transitions during bread staling. Cereal Chem., 77(4):484– 488.
  • Dağlıoğlu, O. 1998. Ekmeğin Önemi ve Beslenmemizdeki Yeri. Un Mamulleri Dünyası, 27(2):38-40.
  • Değirmencioğlu, G.Ö.1996. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Yulaf Çeşitlerinin Fiziksel, Kimyasal Özellikleri ve Ekmek Yapımına Uygunluğu. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. (Yüksek Lisans Tezi), 53s., İzmir..
  • DİE, 2004. Hane Halkı Tüketim Harcaması Sonuçları, 2003. Devlet İstatistik Enstitüsü Haber Bülteni, http://www.die.gov.tr.
  • Doğan, İ.S. 2003. Tahıl İşleme Teknolojisi. Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ders Notu, Van..
  • Doğan, İ.S., Çiçek, S., Meral, R., 2006. Van İlinde Serbest Tipte Ekmek Üreten Fırınların Genel Değerlendirmesi. Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongresi, 7-9 Eylül 2006. Gaziantep. 413.
  • Nielsen, J.B., Spendler, T., 2001. A mechanistic study of the impact of various ingredients on staling kinetics.The American Association of Cereal Chemists.
  • Odabaşı,Y. 2009. Anket Yöntemi. http://www.aof.anadolu.edu.tr/ kitap/IOLTP/2294/unite05.pdf (05.08.2009).
  • Ribotta,P.D.,2004.The staling of bread.An X-ray Diffraction Study,218:219-223.
  • Ünal, S., 1991. Hububat Teknolojisi. E.Ü. Müh. Fak. Yayın No:29, Bornova, İzmir.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Ferid Aydın

Şadiye Yıldız This is me

Publication Date February 20, 2013
Published in Issue Year 2011 Volume: 42 Issue: 2

Cite

APA Aydın, F., & Yıldız, Ş. (2013). Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(2), 165-180.
AMA Aydın F, Yıldız Ş. Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. February 2013;42(2):165-180.
Chicago Aydın, Ferid, and Şadiye Yıldız. “Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları Ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42, no. 2 (February 2013): 165-80.
EndNote Aydın F, Yıldız Ş (February 1, 2013) Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42 2 165–180.
IEEE F. Aydın and Ş. Yıldız, “Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 42, no. 2, pp. 165–180, 2013.
ISNAD Aydın, Ferid - Yıldız, Şadiye. “Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları Ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42/2 (February 2013), 165-180.
JAMA Aydın F, Yıldız Ş. Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;42:165–180.
MLA Aydın, Ferid and Şadiye Yıldız. “Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları Ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 42, no. 2, 2013, pp. 165-80.
Vancouver Aydın F, Yıldız Ş. Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;42(2):165-80.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/