Research Article
BibTex RIS Cite

Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği

Year 2021, Volume: 36 Issue: 1, 101 - 110, 30.06.2021

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Antalya ilindeki turunçgiller ihracatı yapan firmaların genel yapısını, pazarlama sürecini, pazarlama biçimlerini, ihracatını etkileyen faktörleri ve yaşadıkları problemleri ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Antalya ilinde turunçgiller ihracatı yapmakta olan 15 firma ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, firmaların büyük bir kısmı ihracatlarını karayolu taşımacılığı ile gerçekleştirmektedir ve en çok Belarus Cumhuriyeti, AB ülkeleri, Ukrayna ve Rusya’ya yapmaktadır. Turunçgiller ihracatının belirlenmesinde etkili olan unsurlar ise müşteri istekleri, rakip ülke fiyatları ve firma maliyetleridir. Ayrıca, firmaların ürün kaybı, kalite ve yüksek maliyet konusunda ciddi sorunlar yaşadıkları ve verilen devlet desteklerini yetersiz buldukları tespit edilmiştir.

References

  • Anonim, (2020a) Food and agriculture organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC, Erişim tarihi 21 Haziran 2020.
  • Anonim, (2020b) Türkiye istatistik kurumu, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr, Erişim tarihi 21 Haziran 2020.
  • Aslan, H., Zerayak, E., Rad, S. (2020) Modelling of citrus production and export process: Eastern Mediterranean region of Turkey. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 48: 169-187. doi: https://doi.org/10.17498/kdeniz.801203.
  • Atlı, H. F., Söyler, O. (2018) Dünyada ve Türkiye’de turunçgil üretiminin ve ihracatının değerlendirilmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 79: 357-366.
  • Aygören, E. (2020) Turunçgiller ürün raporu 2020. Tepge Yayın No: 324 ISBN: 978-605-7599-51-3.
  • Ege, İ., Caba, N. (2018) Narenciye ihracatı performansının tarımsal finansman açısından incelenmesi : Erdemli örneği. International Journal of Arts and Social Studies 1(1): 43-31.
  • Güven, N. (2010) Adana ilinde turunçgillerin pazarlama yapısı ve sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi.
  • Karadeniz, C. F., Özkan, B. (2004) Antalya ilinde turunçgil meyvelerinin dış satımı ve başlıca sorunların incelenmesi. Türkiye VI. Tarım Ekonomisi Kongresi, 16-18 Eylül 2004, Tokat.
  • Kızıltuğ, T., Fidan, H. (2019) Hatay ilinin portakal üretimi ve dış ticarette işletmelerin pazarlama stratejileri. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 22(2): 281-293. doi: https://doi.org/10.1801 6/ksutarimdoga.vi.464168.
  • Koyuncugil, A. S., Özgülbaş, N. (2014) 2013 yılı doğrudan faaliyet destek programı Hatay ili ihracatı araştırma raporu, Hatay, Nisan 2014, 1-42.
  • Mutlu, (2001) Çukurova bölgesinde turunçgil ihracat sektör yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi.
  • Oral, M., Akpınar, G. (2016) Türkiye’de portakal üreticilerinin üretim ve pazarlama sorunları. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 1: 405-410.
  • Paksoy, M., Tan, M. G., Bulut, O. D. (2016) Adana ilinde turunçgil ihracatı yapan firmaların pazarlama yapısı ve sorunları. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 2: 1329-1334.
  • Uysal, O., Palatöz, S. (2017) Dünyada ve Türkiye’de turunçgil üretimi ve dış ticareti. Türkiye Tohumcular Birliği Degisi, 6(22): 4-9.
  • Uzun, A. (2015) Turunçgil yetiştiriciliği. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erişim tarihi 21 Haziran 2020. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/alata/Belgeler/Diger-belgeler/Turun%C3%A7gilYeti%C5%9Ftiricili%C4%9FiAUzun.pdf.
  • Zenginoğlu, A. (2007) AB sürecinde Türkiye turunçgil ihracatının yapısı, ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi.
Year 2021, Volume: 36 Issue: 1, 101 - 110, 30.06.2021

Abstract

References

  • Anonim, (2020a) Food and agriculture organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC, Erişim tarihi 21 Haziran 2020.
  • Anonim, (2020b) Türkiye istatistik kurumu, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr, Erişim tarihi 21 Haziran 2020.
  • Aslan, H., Zerayak, E., Rad, S. (2020) Modelling of citrus production and export process: Eastern Mediterranean region of Turkey. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 48: 169-187. doi: https://doi.org/10.17498/kdeniz.801203.
  • Atlı, H. F., Söyler, O. (2018) Dünyada ve Türkiye’de turunçgil üretiminin ve ihracatının değerlendirilmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 79: 357-366.
  • Aygören, E. (2020) Turunçgiller ürün raporu 2020. Tepge Yayın No: 324 ISBN: 978-605-7599-51-3.
  • Ege, İ., Caba, N. (2018) Narenciye ihracatı performansının tarımsal finansman açısından incelenmesi : Erdemli örneği. International Journal of Arts and Social Studies 1(1): 43-31.
  • Güven, N. (2010) Adana ilinde turunçgillerin pazarlama yapısı ve sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi.
  • Karadeniz, C. F., Özkan, B. (2004) Antalya ilinde turunçgil meyvelerinin dış satımı ve başlıca sorunların incelenmesi. Türkiye VI. Tarım Ekonomisi Kongresi, 16-18 Eylül 2004, Tokat.
  • Kızıltuğ, T., Fidan, H. (2019) Hatay ilinin portakal üretimi ve dış ticarette işletmelerin pazarlama stratejileri. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 22(2): 281-293. doi: https://doi.org/10.1801 6/ksutarimdoga.vi.464168.
  • Koyuncugil, A. S., Özgülbaş, N. (2014) 2013 yılı doğrudan faaliyet destek programı Hatay ili ihracatı araştırma raporu, Hatay, Nisan 2014, 1-42.
  • Mutlu, (2001) Çukurova bölgesinde turunçgil ihracat sektör yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi.
  • Oral, M., Akpınar, G. (2016) Türkiye’de portakal üreticilerinin üretim ve pazarlama sorunları. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 1: 405-410.
  • Paksoy, M., Tan, M. G., Bulut, O. D. (2016) Adana ilinde turunçgil ihracatı yapan firmaların pazarlama yapısı ve sorunları. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 2: 1329-1334.
  • Uysal, O., Palatöz, S. (2017) Dünyada ve Türkiye’de turunçgil üretimi ve dış ticareti. Türkiye Tohumcular Birliği Degisi, 6(22): 4-9.
  • Uzun, A. (2015) Turunçgil yetiştiriciliği. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erişim tarihi 21 Haziran 2020. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/alata/Belgeler/Diger-belgeler/Turun%C3%A7gilYeti%C5%9Ftiricili%C4%9FiAUzun.pdf.
  • Zenginoğlu, A. (2007) AB sürecinde Türkiye turunçgil ihracatının yapısı, ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Ali Tat This is me 0000-0002-9176-0296

Deniz Sarıca 0000-0001-8206-4718

Publication Date June 30, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 36 Issue: 1

Cite

APA Tat, A., & Sarıca, D. (2021). Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(1), 101-110.
AMA Tat A, Sarıca D. Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. June 2021;36(1):101-110.
Chicago Tat, Ali, and Deniz Sarıca. “Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 36, no. 1 (June 2021): 101-10.
EndNote Tat A, Sarıca D (June 1, 2021) Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36 1 101–110.
IEEE A. Tat and D. Sarıca, “Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 36, no. 1, pp. 101–110, 2021.
ISNAD Tat, Ali - Sarıca, Deniz. “Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36/1 (June 2021), 101-110.
JAMA Tat A, Sarıca D. Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2021;36:101–110.
MLA Tat, Ali and Deniz Sarıca. “Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 36, no. 1, 2021, pp. 101-10.
Vancouver Tat A, Sarıca D. Turunçgiller İhracatı Yapan Firmaların Yapısal Analizi: Antalya İli Örneği. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2021;36(1):101-10.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.