Research Article
BibTex RIS Cite

Investigation of Drying of Trees Caused by Soil-Borne Pathogens in Pistachio Fields of Southeastern Anatolia Region

Year 2023, Volume: 38 Issue: 2, 366 - 380, 29.12.2023

Abstract

In this thesis, some soil-borne fungal pathogens causing drying were investigated in pistachio production areas in the Southeastern Anatolia Region. Survey studies showed that the highest disease severity and disease prevalence were determined in Şanlıurfa with 11.4% and 94.4%, respectively, and the highest disease rate in Gaziantep with 23.1%. Clonostachys rosae was the most common with 73.3% in the isolations made in the root region, and Fusarium spp species was determined the most with 44.2% in the isolations made from the stem. As a result of the pathogenicity study, the largest areas of infection; Fusarium oxysporum on UCB-1 genotype rootstock, Nectria sp. on Pistacia vera genotype rootstock, Alternaria alternata on Buttum genotype rootstock.

Project Number

FYL-2021-13935

References

  • Anonim, 1997. Descriptors for Pistachio (Pistacia vera L.). International Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy. 53 p. Anonim, 2023. Türkiye Antep fıstığı üretim ve üretim alanları, https://www.tuik.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 25.02.2023).
  • Anonymous, 2023. Dünya Antep fıstığı üretimi, https://www.fao.org/faostat/en/ #data/QCL (Erişim Tarihi: 25.02.2023).
  • Atlı, H.S., Arpacı, S., Akgün, A., Kaşka, N., Eskalen, A., Can, C., Özgüven, A.I., Küsek, M., Karadağ, S., ve Sarpkaya, K., 2003. Pistacia khinjuk Stocks’un Pistacia cinsinin değişik türleri arasında kontrollü melezleme yolu ile sulu koşullarda Antep fıstıkları için anaç ıslahı. TUBİTAK-TARP Proje No: TOGTAG/TARP-2190 (Sonuç raporu).

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması

Year 2023, Volume: 38 Issue: 2, 366 - 380, 29.12.2023

Abstract

Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Antep fıstığı üretim alanlarında, kurumalara neden olabilecek bazı toprak kökenli fungal patojenler araştırılmıştır. Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis illerinde bulunan 48 farklı Antep fıstığı bahçesinde 2021 yılı yetiştiricilik sezonu Haziran ve Eylül aylarında 1.900 ağaç incelenmiştir. Yapılan çalışmada en yüksek hastalık şiddeti ve hastalık yaygınlığı sırasıyla %11.4 ve %94.4 oranı ile Şanlıurfa ilinde, en yüksek hastalık oranı ise %23.1 ile Gaziantep ilinde belirlenmiştir. Çalışma kapsamında kök bölgesinde yapılan izolasyonlarda %73.3 oran ile en fazla Clonostachys rosae etmeni, gövdeden yapılan izolasyonlarda ise %44.2 oran ile en fazla Fusarium spp. türleri tespit edilmiştir. Yürütülen patojenisite çalışmaları kapsamında, en geniş infeksiyon alanlarını; UCB-1 anacında Fusarium oxysporum, P. vera anacında Nectria sp., Buttum anacında Alternaria alternata etmenleri oluşturmuştur.

Supporting Institution

Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Project Number

FYL-2021-13935

Thanks

Bu çalışma Kander KOÇ Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalında yürütülen “Güneydoğu Anadolu bölgesi Antep fıstığı alanlarında toprak kökenli patojenlerin neden olduğu ağaç kurumalarının araştırılması” isimli yüksek lisans tezinin (YÖK Tez No: 758075 / Tarih: 07/09/2022) bir kısmını kapsamaktadır. Tez jürisinde bulunan sayın Prof. Dr. Yeşim AYSAN ve sayın Doç. Dr. Kadir AKAN’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

References

  • Anonim, 1997. Descriptors for Pistachio (Pistacia vera L.). International Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy. 53 p. Anonim, 2023. Türkiye Antep fıstığı üretim ve üretim alanları, https://www.tuik.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 25.02.2023).
  • Anonymous, 2023. Dünya Antep fıstığı üretimi, https://www.fao.org/faostat/en/ #data/QCL (Erişim Tarihi: 25.02.2023).
  • Atlı, H.S., Arpacı, S., Akgün, A., Kaşka, N., Eskalen, A., Can, C., Özgüven, A.I., Küsek, M., Karadağ, S., ve Sarpkaya, K., 2003. Pistacia khinjuk Stocks’un Pistacia cinsinin değişik türleri arasında kontrollü melezleme yolu ile sulu koşullarda Antep fıstıkları için anaç ıslahı. TUBİTAK-TARP Proje No: TOGTAG/TARP-2190 (Sonuç raporu).
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Kander Koç 0000-0002-6784-8423

Ali Erkılıç 0000-0002-9990-4194

Project Number FYL-2021-13935
Publication Date December 29, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 38 Issue: 2

Cite

APA Koç, K., & Erkılıç, A. (2023). Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(2), 366-380.
AMA Koç K, Erkılıç A. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2023;38(2):366-380.
Chicago Koç, Kander, and Ali Erkılıç. “Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, no. 2 (December 2023): 366-80.
EndNote Koç K, Erkılıç A (December 1, 2023) Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 2 366–380.
IEEE K. Koç and A. Erkılıç, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 38, no. 2, pp. 366–380, 2023.
ISNAD Koç, Kander - Erkılıç, Ali. “Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/2 (December 2023), 366-380.
JAMA Koç K, Erkılıç A. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38:366–380.
MLA Koç, Kander and Ali Erkılıç. “Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 38, no. 2, 2023, pp. 366-80.
Vancouver Koç K, Erkılıç A. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antep Fıstığı Üretim Alanlarında Toprak Kökenli Patojenlerin Neden Olduğu Ağaç Kurumalarının Araştırılması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38(2):366-80.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.