Research Article
BibTex RIS Cite

Afyonkarahisar’da Tüketilen Önemli Yabancı Elma Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Antioksidan Özellikleri

Year 2019, Issue: 17, 927 - 932, 31.12.2019
https://doi.org/10.31590/ejosat.617237

Abstract

Bu çalışmada Afyonkarahisar (Türkiye) tüketime sunulan
ekonomik olarak önemli 5 farklı yabancı çeşit elma (Golden Delicious, Cameo,
Fuji, Red Delicious, Breaburn) bazı kalite (su aktivitesi, briks, pH ve renk)
özellikleri ve antioksidan kapasitesi (Radikal süpürücü – DPHH) açısından
değerlendirilmiştir. Elma örneklerine ait bazı kalite özellikleri ve toplam
antioksidan kapasitesi değerlerinin değişimi sırası ile su aktivitesi 0.946
(Red Delicious/ Breaburn ) – 0.955 (Cameo); briks % 12.36 (Cameo) – 14.50
(Fuji), pH 4.22 (Golden Delicious) – 4.92 (Cameo), ve % DPPH (radikal süpürme
aktivitesi yöntemi) %4,46 ile (Fuji ) – %17,24 (Red delicious) olarak tesbit
edilmiştir. Ayrıca elma örneklerinin kabuklarına ait  renk analizi ile L, a ve b değerleri değişimi
sırasıyla
3
3.64 (Cameo) – 72.97 (Golden Delicious),
(–3.14) (Golden Delicious) ile 32.24 (Breaburn) ve 0.25
(Red Delicious) – 44.79 (
Golden Delicious) olarak bulunmuştur. Elma örneklerinin etindeki renk
değerleri L, a ve b sırasıyla 79.11 (
Red Delicious) – 82.06 (Golden Delicious), (–0.40)
(
Breaburn) ile (–1.28)
(Cameo) ve
22.78 (Fuji) – 26.08 (Golden Delicious) olmuştur.

References

  • Balta M.F., Kaya T., Kırkaya H., & Karakaya O. (2015). Kumru (Ordu) Yöresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Genotiplerinin Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi.32 (1): 47 -56
  • Bostan, S.Z., & Acar, Ş. (2009). Ünye (Ordu) çevresinde yetiştirilen mahalli elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2: 15-24.
  • Boyer, J. & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal, 15, 1–15.
  • Cemeroğlu B. (2004). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi 2. 2. Baskı. Ankara, Türkiye, Bizim Grup Basımevi.
  • Choi, S.-H., Kozukue, N., Kim, H.-J., & Friedman, M. (2016). Analysis of protein amino acids, non-protein amino acids and metabolites, dietary protein, glucose, fructose, sucrose, phenolic, and flavonoid content and antioxidative properties of potato tubers, peels, and cortexes (pulps). Journal of Food Composition and Analysis, 50, 77–87.
  • Chai S.C., Hooshmand, S., Saadat R.L.,Payton,M.E., Brummel - Smith,K., Arjmandi B.H. (2012). Daily Apple versus Dried Plum: Impact on Cardiovascular Disease Risk Factors in Postmenopausal Women. Journal of the Academy of Nutrıtıon and Dıetetıcs, 112(8), 1158–1168. http://doi.org/10.1016/j.jand.2012.05.005
  • Chong C.H, Law, C.L., Figiel, A., Wojdyło, A.,& Oziembłowski M. (2013). Colour, phenolic content and antioxidant capacity of some fruits dehydrated by a combination of different methods. Food Chemistry 141: 3889–3896
  • Ertekin Filiz, B.(2015). Elma cipsinin bazı kalite ve antioksidan özelliklerine kurutma ambalajlama ve depolamanın etkisi. (Doktora Tezi, Basılmamış). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Gıda Mühendisliği ABD.176 sayfa. Isparta
  • Filiz, B. E., & Seydim, A. C. (2014). Bazı Kurutulmuş Meyvelerin Antioksidan Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(3), 128–131.
  • FAO, (2018). Statistics Division of Food and Agriculture Organization of the United Nations). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC( erişim tarihi: 18 /08/2019)
  • Fu, L., Xu, B.T., Xu, X.R., Gan, R.Y., Zhang, Y., Xia, E.Q.,& Li H.B., 2011. Antioxidant capacities and total phenolic contents of 62 fruits. Food Chem., 129: 345-350 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.04.079
  • İçli, N. (2017). Elma Ekşilerinde Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite Ve Toplam Flavonoid Maddelerin Tespiti. Sağlık Akademisi Kastamonu, 2(2), 89–99.
  • Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., & Soyer, Y. (2005). Antioxidant Activity of Selected Fruits and Vegetables Grown in Turkey.Turk J Agric For 29 : 297-303
  • Kalinowska, M., Bielawska, A., Lewandowska-Siwkiewicz, H., & Priebe, W. (2014). Apples : Content of phenolic compounds vs.variety,part of apple and cultivation model , extraction of phenolic compounds, biological properties. Plant Physiology and Biochemistry, 84, 169–188. http://doi.org/10.1016/j.plaphy.2014.09.006
  • Kim, A., Kim, H., Kerr, W. L., & Choi, S. (2017). The effect of grinding at various vacuum levels on the color , phenolics , and antioxidant properties of apple. Food Chemistry, 216, 234–242. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.08.025
  • Lachman, J., Šulc, M., Sus, J., & Pavlíková, O. (2006). Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties. Hort. Sci. (Prague), 33(3), 95–102.
  • Özrenk, K., Gündoğdu, M., Kaya, T.,& Kan, T., (2011). Çatak ve Tatvan Yörelerinde Yetiştirilen, Yerel Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 57-63
  • Öztürk, B., Özkan, Y., Kılıç, K., Uçar, M., Karakaya, O., Karakaya, M. (2015). Braeburn Elmasının (Malus domestica Borkh.) Hasat Önü Dökümü ve Meyve Kalitesi Üzerine, Hasat Öncesi Bitki Gelişim Düzenleyici Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 32 (1): 68-76
  • Raudone, L., Raudonis, R., Liaudanskas, M., & Janulis, V. (2017). Phenolic antioxidant profiles in the whole fruit , flesh and peel of apple cultivars grown in Lithuania. Scientia Horticulturae, 216, 186–192. http://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.01.005
  • Schmutzler, M., & Huck, C. W. (2016). Simultaneous detection of total antioxidant capacity and total soluble solids content by Fourier transform near-infrared (FT-NIR ) spectroscopy : A quick and sensitive method for on-site analyses of apples. Food Control, 66, 27–37. http://doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.01.026
  • Soysal İ. 1998. Biometrinin Temel Prensipleri. Trakya Univ. Tekirdağ Ziraat Fak. Yay. No. 95. Tekirdağ
  • Şenyurt, M., Kalkışım, Ö., ve Karadeniz, T. (2015). Gümüşhane yöresinde yetiştirilen bazı standart ve mahalli elma (Malus communis L.) çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Akademik Ziraat Dergisi, 4(2), 59-64.
  • TEPGE.2017. Elma Raporu. (Hazırlayan:Ferya TAŞÇI) Tarım ve Orman Bakanlığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. Ankara. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/2017%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/Elma%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporu%202017-296.pdf (erişim tarihi 12.09.2019)
  • Tsao, R. (2016). Apples. Encyclopedia of Food and Health, 239–248.
  • Wang X, Li C, Liang D, Zou Y, Li P., & Ma F. (2015). Phenolic compounds and antioxidant activity in red-fleshed apples. Journal of Functional Foods 1: 1086–1094 https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.06.013
  • Wojdyło A, Oszmıański J., & Laskowski P., (2008). Polyphenolic compounds and antioxidant activity of new and old apple varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56: 6520–6530. doi: 10.1021/jf800510j. Epub 2008 Jul 9. https://www.worldatlas.com/articles/top-apple-producing-countries-in-the-world.html (erişim tarihi 12.09.2019)
  • Young, I. S., & Woodside, J. V. (2001). Antioxidants in health and disease. J Clin Pathol, 54, 176–186.

Some Quality and Antioxidant Properties of Important Foreigner Apple Cultivars Consumed in Afyonkarahisar

Year 2019, Issue: 17, 927 - 932, 31.12.2019
https://doi.org/10.31590/ejosat.617237

Abstract



In this study,
economically important five different foreigner apple cultivars ((Golden
Delicious, Cameo, Fuji, Red Delicious, Breaburn) consumed in Afyonkarahisar-Turkey
were evaluated for their quality and antioksidant properties.
The water activity, brix values  %, pH
data, and total antioksidant (radical scavenging -DPHH) capacity of the apple
samples were changed  0.946 (Red
Delicious/ Breaburn ) – 0.955 (Cameo), % 12.36 (Cameo) – 14.50 (Fuji), pH 4.22
(Golden Delicious) – 4.92 (Cameo), and 4,46 ile (Fuji ) – %17,24 (Red
delicious), respectively. Also, the changes of color data (L, a and b)  in peel of apple samples were determined
3 3.64 (Cameo) – 72.97
(Golden Delicious),
(–3.14) (Golden Delicious) - 32.24 (Breaburn) and  0.25 (Red Delicious) – 44.79 (Golden Delicious),
respectively.
The  color data (L, a and b)  in flesh of apple samples were changed 79.11 (Red
Delicious
) –
82.06 (Golden Delicious),
(–0.40) (Breaburn) – (–1.28) (Cameo) and 22.78
(Fuji) – 26.08 (
Golden Delicious), respectively.

References

  • Balta M.F., Kaya T., Kırkaya H., & Karakaya O. (2015). Kumru (Ordu) Yöresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Genotiplerinin Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi.32 (1): 47 -56
  • Bostan, S.Z., & Acar, Ş. (2009). Ünye (Ordu) çevresinde yetiştirilen mahalli elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2: 15-24.
  • Boyer, J. & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal, 15, 1–15.
  • Cemeroğlu B. (2004). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi 2. 2. Baskı. Ankara, Türkiye, Bizim Grup Basımevi.
  • Choi, S.-H., Kozukue, N., Kim, H.-J., & Friedman, M. (2016). Analysis of protein amino acids, non-protein amino acids and metabolites, dietary protein, glucose, fructose, sucrose, phenolic, and flavonoid content and antioxidative properties of potato tubers, peels, and cortexes (pulps). Journal of Food Composition and Analysis, 50, 77–87.
  • Chai S.C., Hooshmand, S., Saadat R.L.,Payton,M.E., Brummel - Smith,K., Arjmandi B.H. (2012). Daily Apple versus Dried Plum: Impact on Cardiovascular Disease Risk Factors in Postmenopausal Women. Journal of the Academy of Nutrıtıon and Dıetetıcs, 112(8), 1158–1168. http://doi.org/10.1016/j.jand.2012.05.005
  • Chong C.H, Law, C.L., Figiel, A., Wojdyło, A.,& Oziembłowski M. (2013). Colour, phenolic content and antioxidant capacity of some fruits dehydrated by a combination of different methods. Food Chemistry 141: 3889–3896
  • Ertekin Filiz, B.(2015). Elma cipsinin bazı kalite ve antioksidan özelliklerine kurutma ambalajlama ve depolamanın etkisi. (Doktora Tezi, Basılmamış). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Gıda Mühendisliği ABD.176 sayfa. Isparta
  • Filiz, B. E., & Seydim, A. C. (2014). Bazı Kurutulmuş Meyvelerin Antioksidan Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(3), 128–131.
  • FAO, (2018). Statistics Division of Food and Agriculture Organization of the United Nations). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC( erişim tarihi: 18 /08/2019)
  • Fu, L., Xu, B.T., Xu, X.R., Gan, R.Y., Zhang, Y., Xia, E.Q.,& Li H.B., 2011. Antioxidant capacities and total phenolic contents of 62 fruits. Food Chem., 129: 345-350 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.04.079
  • İçli, N. (2017). Elma Ekşilerinde Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite Ve Toplam Flavonoid Maddelerin Tespiti. Sağlık Akademisi Kastamonu, 2(2), 89–99.
  • Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., & Soyer, Y. (2005). Antioxidant Activity of Selected Fruits and Vegetables Grown in Turkey.Turk J Agric For 29 : 297-303
  • Kalinowska, M., Bielawska, A., Lewandowska-Siwkiewicz, H., & Priebe, W. (2014). Apples : Content of phenolic compounds vs.variety,part of apple and cultivation model , extraction of phenolic compounds, biological properties. Plant Physiology and Biochemistry, 84, 169–188. http://doi.org/10.1016/j.plaphy.2014.09.006
  • Kim, A., Kim, H., Kerr, W. L., & Choi, S. (2017). The effect of grinding at various vacuum levels on the color , phenolics , and antioxidant properties of apple. Food Chemistry, 216, 234–242. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.08.025
  • Lachman, J., Šulc, M., Sus, J., & Pavlíková, O. (2006). Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties. Hort. Sci. (Prague), 33(3), 95–102.
  • Özrenk, K., Gündoğdu, M., Kaya, T.,& Kan, T., (2011). Çatak ve Tatvan Yörelerinde Yetiştirilen, Yerel Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 57-63
  • Öztürk, B., Özkan, Y., Kılıç, K., Uçar, M., Karakaya, O., Karakaya, M. (2015). Braeburn Elmasının (Malus domestica Borkh.) Hasat Önü Dökümü ve Meyve Kalitesi Üzerine, Hasat Öncesi Bitki Gelişim Düzenleyici Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 32 (1): 68-76
  • Raudone, L., Raudonis, R., Liaudanskas, M., & Janulis, V. (2017). Phenolic antioxidant profiles in the whole fruit , flesh and peel of apple cultivars grown in Lithuania. Scientia Horticulturae, 216, 186–192. http://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.01.005
  • Schmutzler, M., & Huck, C. W. (2016). Simultaneous detection of total antioxidant capacity and total soluble solids content by Fourier transform near-infrared (FT-NIR ) spectroscopy : A quick and sensitive method for on-site analyses of apples. Food Control, 66, 27–37. http://doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.01.026
  • Soysal İ. 1998. Biometrinin Temel Prensipleri. Trakya Univ. Tekirdağ Ziraat Fak. Yay. No. 95. Tekirdağ
  • Şenyurt, M., Kalkışım, Ö., ve Karadeniz, T. (2015). Gümüşhane yöresinde yetiştirilen bazı standart ve mahalli elma (Malus communis L.) çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Akademik Ziraat Dergisi, 4(2), 59-64.
  • TEPGE.2017. Elma Raporu. (Hazırlayan:Ferya TAŞÇI) Tarım ve Orman Bakanlığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. Ankara. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/2017%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/Elma%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporu%202017-296.pdf (erişim tarihi 12.09.2019)
  • Tsao, R. (2016). Apples. Encyclopedia of Food and Health, 239–248.
  • Wang X, Li C, Liang D, Zou Y, Li P., & Ma F. (2015). Phenolic compounds and antioxidant activity in red-fleshed apples. Journal of Functional Foods 1: 1086–1094 https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.06.013
  • Wojdyło A, Oszmıański J., & Laskowski P., (2008). Polyphenolic compounds and antioxidant activity of new and old apple varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56: 6520–6530. doi: 10.1021/jf800510j. Epub 2008 Jul 9. https://www.worldatlas.com/articles/top-apple-producing-countries-in-the-world.html (erişim tarihi 12.09.2019)
  • Young, I. S., & Woodside, J. V. (2001). Antioxidants in health and disease. J Clin Pathol, 54, 176–186.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ayşegül Türk Baydır 0000-0003-3014-3152

Harun Dıraman 0000-0001-8049-0465

Recep Palamutoğlu 0000-0002-1168-081X

Cemal Kasnak This is me 0000-0002-8312-7829

Publication Date December 31, 2019
Published in Issue Year 2019 Issue: 17

Cite

APA Türk Baydır, A., Dıraman, H., Palamutoğlu, R., Kasnak, C. (2019). Afyonkarahisar’da Tüketilen Önemli Yabancı Elma Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Antioksidan Özellikleri. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi(17), 927-932. https://doi.org/10.31590/ejosat.617237