Research Article
BibTex RIS Cite

OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ

Year 2019, Volume: 44 Issue: 6, 1210 - 1221, 06.10.2019
https://doi.org/10.15237/gida.GD19109

Abstract

Sularda farklı nedenlerle bulunabilen demir (Fe) ve
mangan (Mn) elementleri suyun kalitesini azaltmaktadır. “İnsani Tüketim Amaçlı
Sular Hakkında Yönetmelik”te içme sularında izin verilen Fe miktarı 200 µg/L ve
Mn miktarı 50 µg/L olarak belirtilmiştir. Bu çalışmada iki farklı pH’daki
deiyonize suya izin verilen düzeyde ve bunun iki katı düzeyde Fe ve Mn ayrı
ayrı veya karışım haline eklenmiş ve ozonlama ile selüloz asetat (CA) filtreden
geçirme işlemlerinin bu iki elementin giderimine etkisi ICP-MS yöntemi ile
belirlenmiştir. Uygulanan koşullarda ozonlama ve CA filtreden süzme işleminin
pH’sı 7.0 olan sulardan Fe ve Mn gideriminde herhangi bir etkisinin olmadığı
gözlenmiştir. Suyun pH’sı 8.5 olduğunda ozonlama işleminden bağımsız olarak
filtrasyon işlemi ile Fe % 96 oranında giderilebilmiştir. pH’sı 8.5 olan
sularda ozonlama ve filtrasyon işlemlerinin tek başına Mn gideriminde etkili
olmadığı anlaşılmıştır. Mn, pH’sı 8.5 olan suya Fe ile birlikte katıldığında
giderim işleminde %95 başarı sağlanmıştır. Suya eklenen başlangıç Fe ve Mn
miktarı giderim işleminde önemsiz bulunmuştur.

References

  • Kadir Halkman halkman@ankara.edu.tr
  • Ferda Sarı ferdasari@hotmail.com
  • Ömer Utku Çopur ucopur@uludag.edu.tr

EFFECTS OF OZONATION AND FILTRATION ON THE IRON AND MANGANESE CONTENTS OF WATER

Year 2019, Volume: 44 Issue: 6, 1210 - 1221, 06.10.2019
https://doi.org/10.15237/gida.GD19109

Abstract

Iron (Fe) and manganese (Mn) can
be found in water with several reasons, which reduces water quality. The
regulation of “Water for Human Consumption” permitted Fe and Mn levels in
drinking water as 200 µg/L and 50 µg/L, respectively. In this study, Fe and Mn
were added to deionized water either separately or as a mixture at permitted
levels and twice at pH7.0 and pH 8.5. Effects of ozonation and filtration
through cellulose acetate (CA) filter on removal of these elements were
determined using ICP-MS method. It was observed that ozonation and filtration
had no effect on Fe and Mn removal at pH7.0. However, when pH was adjusted to
8.5, Fe was able to be removed 96% after using only filtering. At this pH,
ozonation and filtration were not effective on Mn removal. When Fe and Mn were
added together into water at pH 8.5 their removal were achieved by 95% by
ozonation supported with filtering. Initial Fe and Mn contents had no effect on
the removal. 

References

  • Kadir Halkman halkman@ankara.edu.tr
  • Ferda Sarı ferdasari@hotmail.com
  • Ömer Utku Çopur ucopur@uludag.edu.tr
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Habibe Selçuk This is me

Yakup Velioğlu 0000-0002-3281-6229

Zehra Baloğlu This is me

Publication Date October 6, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 44 Issue: 6

Cite

APA Selçuk, H., Velioğlu, Y., & Baloğlu, Z. (2019). OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ. Gıda, 44(6), 1210-1221. https://doi.org/10.15237/gida.GD19109
AMA Selçuk H, Velioğlu Y, Baloğlu Z. OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ. The Journal of Food. October 2019;44(6):1210-1221. doi:10.15237/gida.GD19109
Chicago Selçuk, Habibe, Yakup Velioğlu, and Zehra Baloğlu. “OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ”. Gıda 44, no. 6 (October 2019): 1210-21. https://doi.org/10.15237/gida.GD19109.
EndNote Selçuk H, Velioğlu Y, Baloğlu Z (October 1, 2019) OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ. Gıda 44 6 1210–1221.
IEEE H. Selçuk, Y. Velioğlu, and Z. Baloğlu, “OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ”, The Journal of Food, vol. 44, no. 6, pp. 1210–1221, 2019, doi: 10.15237/gida.GD19109.
ISNAD Selçuk, Habibe et al. “OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ”. Gıda 44/6 (October 2019), 1210-1221. https://doi.org/10.15237/gida.GD19109.
JAMA Selçuk H, Velioğlu Y, Baloğlu Z. OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ. The Journal of Food. 2019;44:1210–1221.
MLA Selçuk, Habibe et al. “OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ”. Gıda, vol. 44, no. 6, 2019, pp. 1210-21, doi:10.15237/gida.GD19109.
Vancouver Selçuk H, Velioğlu Y, Baloğlu Z. OZONLAMA VE FİLTRASYON İŞLEMİNİN SULARIN DEMİR VE MANGAN İÇERİĞİNE ETKİSİ. The Journal of Food. 2019;44(6):1210-21.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/