BibTex RIS Cite

Investigation of Drinking Water Quality of Ayvali Surface Water, Pinarbasi and Karasu Resources in Kahramanmaras

Year 2016, Volume: 19 Issue: 1, 21 - 24, 10.05.2016
https://doi.org/10.17780/ksujes.98064

Abstract

In this study, Ayvali surface water, Pinarbasi and Karasu spring water have been investigated according to the quality of drinking water on the basis of TSE 266 standard in months of 2014. In this regard, pH and turbidity were examinated for a period of 8 months. Nitrite, nitrat, iron, mangan, chlorine, ammonia, fluoride, lead, aluminium, copper, zinc, boron, cobalt, nickel, cadmium, chromium, mercury, barium and nitrogen were analysed in December 2014. Bacteriological analyses, such as fecal coliform, Escherichia coli and total coliform were examinated by membrane filtration method. All samples were carried out determination of permanganate by titrimetric method. According to the obtained results, the turbidity values of samples collected from all three sources were under 2 NTU and the color parameters of the limit values were below the standard. As a result of the analyses of the samples from all three sources it have been seen that the amounts of metal ions were monitored below the standart. Total hardness (calcium + magnesium) amount was within the limit values of the water source, although it was understood that the water enters into medium hardness in French hardness class. In terms of bacteriological analyses free chlorine in water samples at a level of 0.5 ppm, the source did not contain coliform bacteria. According to these data, physical, chemical and bacteriological characteristics of drinking water were understood it was suitable for World Health Organization drinking water standarts (WHO) and TS-266 standards in terms of quality parameters compared to water which was agreeabled to human consumption.

References

  • Eroğlu, V.,1995. Su Tasfiyesi.İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Yayınlarından, İstanbul.
  • DSİ, 1998. Göl ve Baraj Suları Kalitesi İnceleme Raporları ve Test Sonuçları. Devlet Su İşleri XX Bölge Müdürlüğü, DSİ Matbaası, Kahramanmaraş. Bilge, M. 1975. Hormonlar Bilimi. Çeltik Matbaacılık, İstanbul. 276s
  • Balkaya, N., ve Balkaya, M., (2004), İçme Suyu Kalitesini Etkileyen Faktörler, Cumhuriyet Üniversitesi I. Ulusal Çevre Kongresi, 13-15 Ekim, s.147-152, Sivas.
  • Güler, Ç. ve Çobanoğlu, Z., 1997. Su Kalitesi, 1. Baskı Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 43.
  • Muslu, Y., 2001. Su ve Atıksu Mühendisliği Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü. Su Vakfı Yayınları, 23-60, İstanbul.
  • Mutluay, H., Demirak, A., 1996. Su Kimyası. Beta Basım Dağıtım A.Ş., 21-71, İstanbul.
Year 2016, Volume: 19 Issue: 1, 21 - 24, 10.05.2016
https://doi.org/10.17780/ksujes.98064

Abstract

References

  • Eroğlu, V.,1995. Su Tasfiyesi.İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Yayınlarından, İstanbul.
  • DSİ, 1998. Göl ve Baraj Suları Kalitesi İnceleme Raporları ve Test Sonuçları. Devlet Su İşleri XX Bölge Müdürlüğü, DSİ Matbaası, Kahramanmaraş. Bilge, M. 1975. Hormonlar Bilimi. Çeltik Matbaacılık, İstanbul. 276s
  • Balkaya, N., ve Balkaya, M., (2004), İçme Suyu Kalitesini Etkileyen Faktörler, Cumhuriyet Üniversitesi I. Ulusal Çevre Kongresi, 13-15 Ekim, s.147-152, Sivas.
  • Güler, Ç. ve Çobanoğlu, Z., 1997. Su Kalitesi, 1. Baskı Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 43.
  • Muslu, Y., 2001. Su ve Atıksu Mühendisliği Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü. Su Vakfı Yayınları, 23-60, İstanbul.
  • Mutluay, H., Demirak, A., 1996. Su Kimyası. Beta Basım Dağıtım A.Ş., 21-71, İstanbul.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Emre Gemci

Sümeyye Akarsu

C.Ayhan Zıba

Mustafa Dolaz

Publication Date May 10, 2016
Submission Date March 4, 2016
Published in Issue Year 2016Volume: 19 Issue: 1

Cite

APA Gemci, E., Akarsu, S., Zıba, C., Dolaz, M. (2016). Investigation of Drinking Water Quality of Ayvali Surface Water, Pinarbasi and Karasu Resources in Kahramanmaras. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 19(1), 21-24. https://doi.org/10.17780/ksujes.98064