Research Article

BLOOD PRESSURE AND HEART RATE ESTIMATION VIA TQWT BASED DECOMPOSITION OF PPG SIGNALS

Volume: 26 Number: 4 December 3, 2023
TR EN

PPG SİNYALLERİNİN TQWT TABANLI AYRIŞTIRILMASI YOLUYLA KAN BASINCI VE KALP ATIŞ HIZI TAHMİNİ

Öz

Fotopletismografi (PPG) sinyalleri, invaziv olmayan, hızlı ve basit kayıt teknikleri nedeniyle tıbbi uygulamalar için daha popüler ve umut verici hale geliyor. Kan basıncını (KB) ve kalp atış hızı (KAH) seviyelerini izlemek için geleneksel invaziv ve manşet tabanlı ölçüm teknikleri yerine PPG sinyallerinin kullanılması mümkündür ve KB ve KAH seviyelerinin sürekli takibi, yüksek ölçüm doğruluklarıyla gerçekleştirilebilir. Bu gelişmeler özellikle yüksek tansiyon ve kalp sorunu yaşayan kişiler için çok önemli ve faydalıdır. Bu çalışmada, PPG sinyallerini alt sinyallere ayrıştırmak ve her bir alt sinyalden ve ana sinyalden bazı istatistiksel özellikler çıkarmak için Ayarlanabilir Q-faktörü Dalgacık Dönüşümü'nü (TQWT) kullanmayı öneriyoruz. Diastolik kan basıncı (DKB), sistolik kan basıncı (SKB) ve kalp atış hızı (KAH) değerlerinin tahmin edilmesinde Yapay Sinir Ağları (YSA), Rastgele Ormanlar (RF) ve Destek Vektör Makineleri (SVM) algoritmaları kullanılmaktadır. Geleneksel yöntemlerle ölçülen PPG sinyalleri, DKB, SKB ve KAH değerleri Çin Guilin Halk Hastanesi'nin açık veri setinden elde edildi. Bu veri seti 219 kişinin bilgilerini içermektedir. Her bir makine öğrenmesi yöntemi, özelliklere ayrı ayrı uygulanmış ve regresyon analizi sonuçları, hata oranları ve gerçek ve tahmin edilen değerler arasındaki korelasyonlar kullanılarak yorumlanmıştır. Sonuçlar RF algoritmasının DKB, SKB ve KAH seviyelerinin tahmininde YSA ve SVM'den daha başarılı olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Acharya, U. R., Hagiwara, Y., Koh, J. E.W., Oh, S. L., Tan, J. H., Adam, M., and San Tan, R., (2018), Entropies for automated detection of coronary artery disease using ecg signals: A review, Biocybernetics and Biomedical Engineering, vol. 38, no. 2, pp. 373–384.
  2. Al Ghayab, H. R., Li, Y., Siuly, S., and Abdullah, S., (2019) A feature extraction technique based on tunable q-factor wavelet transform for brain signal classification, Journal of neuroscience methods, vol. 312, pp. 43–52,.
  3. Allen, J., & Murray, A.,(2003), Age-related changes in peripheral pulse shape characteristics at various body sites, Physiological Meaurement ,24(2), 297–307.
  4. Allen, J.,(2007), Plethysmography and its application in clinical physiological Measurement, Physiological Meaurement, 28(3), 1-39.
  5. American National Standards Institute (2023). Non-invasive sphygmomanometers - Part 2: clinical investigation of automated measurement type. ANSI/AAMI/ISO 81060–2:2013. http://webstore.ansi.org, Accessed September 26,.
  6. Bagha, S., & Shaw, L. ,(2011), A real time analysis of PPG signal for measurement of SpO2 and Pulse Rate, International Journal of Computer Applications, 36(11),45-50.
  7. Büyüköztürk, K., (1999), Turkish cardiology association national hypertension treatment and follow-up guide, https://tkd.org.tr/kilavuz/k03.htm, [Visited: 13/03/2021].
  8. Engel, T.A., Charao, A.S., Pinheiro, M.K., & Steffenel, L.A.,(2014), Performance Improvement Of Data Mining in Weka Through GPU Acceleration, Procedia Computer Science, 32, 93 – 100.

Details

Primary Language

English

Subjects

Image Processing , Machine Learning (Other) , Electrical Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Fatma Sevde Köklükaya
0000-0002-9348-0925
Türkiye

Publication Date

December 3, 2023

Submission Date

September 6, 2023

Acceptance Date

October 13, 2023

Published in Issue

Year 1970 Volume: 26 Number: 4

APA
Köklükaya, F. S., & Öztürk, M. (2023). BLOOD PRESSURE AND HEART RATE ESTIMATION VIA TQWT BASED DECOMPOSITION OF PPG SIGNALS. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 26(4), 1050-1060. https://doi.org/10.17780/ksujes.1356287