In this study, thermoplastic starch based polymer composites were manufactured using lignocellulosic filler (wheat straw flour) and polymer matrix (policaprolactone) through extrusion and compression molding. Thermoplastic starch based composites were foamed using microcellular foaming technology. Densities of the foamed samples were determined. Morphologies of polymer composites were studied using scanning electron microscopy (SEM). Before foaming, solubility and diffusivity of manufactured composites were measured. According to test results, solubility of composites were reduced with the increase of PCL loading but diffusivity values of composite samples were decreased with PCL loading. Parallel to increase of PCL loading, both composite samples are found better foaming with policaprolactone loading and density reduction of the foamed samples was reduced
Bu çalışmada, termoplastik nişasta içerisine dolgu maddesi olarak buğday sapı unları ve polimer matris olarak biyobozunur polikaprolakton (PCL) kullanılarak polimer kompozit malzemeler üretilmiştir. Polimer kompozit malzemelerinin üretimi ekstrüzyon ve pres kalıplama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Üretilen kompozit örnekleri mikro-hücre yöntemi teknolojisi kullanılarak köpüklendirme işlemine tabi tutulmuştur. Köpüklendirilmiş örneklerin yoğunlukları tespit edilmiş olup taramalı elektron mikroskobu yardımıyla (SEM) morfolojik özellikleri belirlenmiştir. Köpüklendirme işleminden önce kompozit örneklerin gaz tutma ve gaz çıkış hızı değerleri belirlenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde PCL oranındaki artışa bağlı olarak örneklerin gaz tutma kapasitesinde önemli oranda bir artış, gaz çıkış hızı değerlerinde ise PCL oranındaki artışa paralel olarak bir azalma meydana gelmiştir. PCL oranındaki artışa paralel olarak köpüklendirmenin daha iyi olduğu ve düşük yoğunluklu örneklerin üretilebildiği tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 9, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 15 Issue: 2 |