BibTex RIS Cite

NÖROGELİŞİMSEL PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN DOĞUM MEVSİMİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Year 2016, Volume: 23 Issue: 3, 0 - 0, 30.09.2016

Abstract

Amaç: Nörogelişimsel psikiyatrik hastalıkların etiyolojik nedenleri arasında doğum mevsiminin yer alabileceği ve D vitamini eksikliği ve enfeksiyonların patogenezde rol oynadığı ileri sürülmektedir. Mevcut verilerde tutarsızlıklar olmasına rağmen, ülkemizde doğum mevsimi ilişkisini inceleyen çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışmada, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), tik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve otizm spektrum bozukluğunu (OSB) içeren çocukluk çağı nörogelişimsel bozukluklar ile doğum mevsimi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Üniversite hastanesi çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine 01 Ocak 2014- 1 Ocak 2015 tarihleri arasında ilk kez başvuran olguların dosyaları değerlendirildi. Doğum mevsimleri, aldıkları psikiyatrik tanılar, doğum şekli ve zamanı geriye dönük olarak incelendi. Nörogelişimsel psikiyatrik bozukluk grubuna OKB, OSB, tik bozukluğu tanısı alan olgular dahil edildi. Kontrol grubuna nörogelişimsel bozukluk sayılmayan anksiyete bozuklukları, depresyon, enürezis, enkoprezis ve uyum bozukluğu tanısı olan olgular alındı. Doğum mevsimi açısından gruplar karşılaştırıldı.
Bulgular: Toplam 616 olgunun %29,2’si (n=180) kız, %70,8’i erkekti. Tüm olguların %89,1’inin zamanında doğduğu belirlendi. DEHB tanısı alan olguların en fazla yazın (%30,3), OSB tanısı alanların kışın (%32,9), tik bozukluğu olanların ilkbahar (%29) ve OKB olgularının kış (%36,8) mevsiminde doğmuş oldukları belirlendi. Ancak tanılar ve mevsimler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Nörogelişimsel bozukluklar ile kontrol grubu arasında da doğum mevsimleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0.05).
Sonuç: Çalışmamızda nörogelişimsel psikiyatrik hastalık tanıları ile doğum mevsimi arasında ilişkisi saptanmamıştır. Doğum mevsimselliğini kıyaslamak için daha büyük hasta gruplarını içeren ve etkili olabilecek prenatal ve perinatal riskler, D vitamini seviyesi, anne beslenme durumu gibi diğer karıştırıcı faktörlerin incelendiği daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.

Year 2016, Volume: 23 Issue: 3, 0 - 0, 30.09.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Sevcan Karakoç Demirkaya This is me

Hatice Aksu

Kutay Taş This is me

Börte Gürbüz Özgür

Publication Date September 30, 2016
Submission Date October 5, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 23 Issue: 3

Cite

Vancouver Karakoç Demirkaya S, Aksu H, Taş K, Gürbüz Özgür B. NÖROGELİŞİMSEL PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN DOĞUM MEVSİMİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ. Med J SDU. 2016;23(3).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.