Yıl 2016, Cilt 19, Sayı 2, Sayfalar 1 - 8 2016-09-09

Kabak ve Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi

Muhammed Safa KAMER [1] , Hüseyin Emre ŞAHİN [2] , Kerim SÖNMEZ [3] , Muharrem İMAL [4] , Ahmet KAYA [5]

1460 716

Bu çalışmada, aynı boyutta kesilen kabak ve patlıcan dilimlerinin kuruma davranışları deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler üç farklı hız (0.5, 1.0 ve 1.5 m/s) ve üç farklı sıcaklıkta (40, 50, ve 60 °C) konvektif bir kurutucuda yapılmıştır. Elde edilen kuruma eğrileri, literatürde yaygın olarak kullanılan modellerden Lewis, Henderson-Pabis ve iki terimli eksponansiyel modllerine yerleştirilmiştir. Kabak ve patlıcan dilimlerinin kuruma karakteristiklerini tanımlamada iki-terimli eksponansiyel ve Henderson-Pabis modellerinin uygun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca difüzyon Deff ve kütle taşınım hm katsayılarının kurutma havası sıcaklığı ve hızıyla değişimleri incelenmiştir. Artan hız ve sıcaklıkla kütle transfer parametrelerinin arttığı ve kuruma süresinin azaldığı tespit edilmiştir.
Kabak, Patlıcan; Kuruma Kinetiği; Kurutma Modelleri; Difüzyon Katsayısı; Kütle Taşınım Katsayısı
  • Akkuş,
  • M., (2015), “Yarı Kurak İklim
  • Koşullarında, Farklı Su Seviyelerinde Patlıcanın
  • (Solanum Melongena L.) Sulama Programlarının
  • Belirlenmesi ve Verim Bileşenlerine Etkisi”,
  • Harran Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, s87.
  • Keskin, A., (2014), “Isparta’da Yetiştirilen Kabak (Cucurbita Pepo)’ta Hıyar Mozayik Virüsü (Cucumber Mosaic Virus, Cmv)’nün Biyolojik, Serolojik Araştırılması”, Süleyman Demirel Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, s66. M.A., Yöntemlerle [3]. Karim, Hawlader, “Mathematical Modeling and Experimental Investigation of Tropical Fruits Drying”, In. J. Heat Mass Tran. 48: 4914-4925. (2005),
  • Doymaz, İ., (1998), “Üzüm ve Kahramanmaraş Biberinin İncelenmesi”, Doktora Tezi, Y.T. Ü., Fen- Blimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Karakteristiklerinin
  • Hussain, M.M., (2001), “Investigation of Heat and Moisture Transfer During Solids Drying”, Yüksek Lisans Tezi, King Fahd University of Petroleum and Minerals, Dhahran, Suudi Arabia.
  • Kaya, A., Aydın, O., Demirtas, C., (2007), “Drying Kinetics of Red Delicious Apple”, Biosyst. Eng., 96(4), 517-524.
  • Kouchakzadeh, A., Shafeei, S., (2010), “Modeling of Microwave-Convective Drying of Pistachios”, Energ. Convers. Manage., 51, 2012– 2015.
  • Doymaz, I., Gol, E., (2011), “Convective Drying Characteristics of Eggplant Slices”, J. Food Process. Eng., 34, 1234–1252.
  • Doymaz, I., (2013), “Experimental Study on Drying of Pear Slices in A Convective Dryer”, Int. J. Food Sci. Tech., 48, 1909–1915.
  • Ortiz, A.L., Ramirez, J.R., Lagunas, L.L.M., (2013), “Effects of Drying Air Temperature on The Structural Properties of Garlic Evaluated During Drying”, Int. J. Food Prop., 16, 1516– 1529.
  • Purkayastha, M.D., Nath, A., Deka, B.C., Mahanta, C.L., (2013), “Thin Layer Drying of Tomato Slices”, J. Food Sci. Tech., 50(4), 642- 653.
  • An, K., Zhaob, D., Wangb, Z., Wua, J., Xua, Y., Xiaoa, G., (2016), “Comparison Of Different Drying Methods On Chinese Ginger (Zingiber Officinale Roscoe): Changes in Volatiles, Chemical Profile, Antioxidant Properties and Microstructure”, Food Chemistry, 197, 1292- 1300.
  • Tao, Y., Wanga, P., Wanga, Y., Kadamb, S.U., Hana, Y., Wanga, J., Zhouc, J., (2016), “Power Ultrasound as A Pretreatment to Convective Drying of Mulberry (Morus Alba L.) Leaves: Impact on Drying Kinetics and Selected Quality Properties”, Ultrasonics Sonochemistry, 31, 310- 318.
  • Rahman, S.N.F.S.A., Wahida, R., Rahman, N.A., (2015), “Drying Kinetics of Nephelium Lappaceum (Rambutan) in A Drying Oven”, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 195, 2734-2741.
  • Adiletta, G., Russo, P., Senadeera, W., Di Matteo, M., (2016), “Drying Characteristics and Quality of Grape Under Physical Pretreatment”, Journal Of Food Engıneerıng, 172, 9-18.
  • Khawas, P., Dash, K.K., Das, A.J., Deka, S.C., (2015), “Drying Characteristics and Assessment of Properties of Dried Culinary Banana Slices”, International Journal Of Food Engineering, 11(5), 667-678. and Microstructural
  • Lewis, W.K., (1921), “The Rate of Drying of Solid Materials”, J. Indian Eng. Chem., 13(5): 427-432.
  • Henderson, S.M., Pabis, S., (1961), “Grain Drying Theory, II. Temperature Effects on Drying Coefficients”, J. Agr. Eng. Res., 6: 169- 174.
  • Sharaf-Eldeen, Y.I., Blaisdell, J.L., Hamdy, M.Y., (1980), “A Model for Ear Corn Drying”, Trans. ASAE, 23: 1261-1271.
  • Doymaz, I., (2007), “The Kinetics of Forced Convective Air-Drying of Pumpkin Slices”, J. Food Eng. 79: 243-248.
  • Saeed, I.E., (2010), “Solar Drying of Roselle (Hibiscus Sabdariffa L.) Part I: Mathematical Modelling, Drying Dxperiments, Effects of The Drying Conditions”, Agric Eng Int: CIGR J. 12 (3-4): 54-59.
  • Crank, J., (1975), “The Mathematics of Diffusion”, Oxford University Press, London.
  • Incropera, F.P., De Witt, D.P., (1990), “Fundamentals of Heat and Mass Transfer”, John Wiley&Sons, New York.
  • Kaya, A., Aydin, O., Demirtas, C, Akgün, M., (2007), “An Experimental Study on The Drying Kinetics of Quince”, Desalination 212: 328-243.
  • Madamba, P.S., Driscoll, R.H., Buckle, K.A., (1996), “The Thin Layer Drying Characteristic of Garlic Slices”, J. Food Eng., 29, 75–97.
  • Erenturk, S., Gulaboglu, M.S., Gultekin, S., (2004), “The Thin-Layer Drying Characteristics of Rosehip”, Biosyst. Eng., 89, 2, 159–166. [27]. Doymaz, I., (2007), “Air-Drying Characteristics of Tomatoes”, J. Food Eng. 78: 1291-1297.
  • Akpinar, E.K., Bicer, Y., (2004), “Modelling of The Drying of Eggplants in Thin-Layers”, Int. J. Food Sci. Techol. 39: 1-9.
  • Doymaz, I., (2012), “Evaluation of Some Thin- Layer Drying Models of Persimmon Slices (Diospyros kaki L.)”, Energ, Convers Manage. 56: 199-205.
Konular
Dergi Bölümü Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yazar: Muhammed Safa KAMER
E-posta: msafakamer@hotmail.com

Yazar: Hüseyin Emre ŞAHİN
E-posta: hemreshn@gmail.com

Yazar: Kerim SÖNMEZ
E-posta: kerim-sonmez@hotmail.com

Yazar: Muharrem İMAL
E-posta: muharremimal@ksu.edu.tr

Yazar: Ahmet KAYA
E-posta: ekaya38@gmail.com

Bibtex @ { ksujes260691, journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {19}, pages = {1 - 8}, doi = {10.17780/ksujes.12286}, title = {Kabak ve Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi}, key = {cite}, author = {İMAL, Muharrem and KAMER, Muhammed Safa and SÖNMEZ, Kerim and ŞAHİN, Hüseyin Emre and KAYA, Ahmet} }
APA KAMER, M , ŞAHİN, H , SÖNMEZ, K , İMAL, M , KAYA, A . (2016). Kabak ve Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 19 (2), 1-8. DOI: 10.17780/ksujes.12286
MLA KAMER, M , ŞAHİN, H , SÖNMEZ, K , İMAL, M , KAYA, A . "Kabak ve Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 19 (2016): 1-8 <http://jes.ksu.edu.tr/issue/24643/260691>
Chicago KAMER, M , ŞAHİN, H , SÖNMEZ, K , İMAL, M , KAYA, A . "Kabak ve Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 19 (2016): 1-8
RIS TY - JOUR T1 - Kabak ve Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi AU - Muhammed Safa KAMER , Hüseyin Emre ŞAHİN , Kerim SÖNMEZ , Muharrem İMAL , Ahmet KAYA Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.17780/ksujes.12286 DO - 10.17780/ksujes.12286 T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 8 VL - 19 IS - 2 SN - -1309-1751 M3 - doi: 10.17780/ksujes.12286 UR - http://dx.doi.org/10.17780/ksujes.12286 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Kabak ve Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi %A Muhammed Safa KAMER , Hüseyin Emre ŞAHİN , Kerim SÖNMEZ , Muharrem İMAL , Ahmet KAYA %T Kabak ve Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi %D 2016 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P -1309-1751 %V 19 %N 2 %R doi: 10.17780/ksujes.12286 %U 10.17780/ksujes.12286