Waste potato
starch (WPS) was obtained from the food industry during slicing, peeling, and
washing by producing potato chips. After WPS was purified with H2O2
and NaOH, it was modified by HCl to obtain MWPS. The MWPS structure was
characterized by FT-IR and XRD. Thermal behaviors of MWPSs were investigated by
the DTA-TG method and their surface morphology was analyzed by the SEM method.
The viscosities of MWPSs were determined. Furthermore, the
raw bobbin cardboard was overlaid and glued by MWPSs. The strength test
was applied on the raw bobbin cardboard and compared with commercial products.
The best result was 12.3 MPa on MWPS hydrolyzed 1.0 M HCl.
Atık patates nişastası (WPS) gıda endüstrisinde patates cipsi üreten (sulu ortamda soyularak dilimlendiği aşamada patates nişastası ayrılmaktadır) işletmelerden temin edildi. NaOH ve H2O2 ile temizlendikten sonra modifiye atık patates nişastası (MWPS ) elde etmek için HCl ile hidroliz edildi. MWPS’lerin yapıları FT-IR ve XRD ile karakterize edildi. DTA-TG ile termal davranışları ve SEM görüntüleri ile yüzey morfolojileri incelenerek viskoziteleri tayin edildi. Bunlara ilaveten MWPS örnekleri ile bobin kartonları üst üste getirilerek yapıştırıldı ve ticari yapıştırma ürünleri ile karşılaştırıldı. Yapışma mukavemetinde en iyi sonuç 12,3 MPa olarak, 1,0 M HCl ile hidrolizinden sentezlenen MWPS örneğinden elde edilmiştir.
Atık patates nişasta hidrolize nişasta yapıştırıcı FT-IR XRD
Konular | Çevre Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 17 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 20 Sayı: 4 |