BibTex RIS Kaynak Göster

Dolarizasyon Enflasyon İlişkisi: Türkiye Ekonomisi İçin Bir Uygulama

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.12.2012

Öz

Ekonomik birimler, yüksek enflasyonun yaşandığı dönemlerde satın alma güçlerinin azalmasını önle- mek amacıyla ulusal para türünden finansal varlıklar tercih etmelerinin yerine yabancı para cinsinden finansal varlıkları kullanmaya ve biriktirmeye yönelmektedirler. Bu yöneliş dolarizasyon sürecinin baş- lamasına neden olmaktadır. Türkiye`de 1970`li yıllarda yükselmeye başlayan, 1980`li yıllarda kronik hale gelen ve 1994 ile 2001 krizlerinde zirveye tırmanan enflasyon beraberinde dolarizasyon olgusunu da kronik hale getirmiştir. Diğer taraftan yükselen dolarizasyon oranı enflasyonu da tetiklemektedir. Bu çalışmada, 1990:1-2011:8 dönemi enflasyon ile dolarizasyon arasındaki ilişki Vektor Otoregersif Model (VAR) yardımıyla Granger nedensellik araştırması yapılmıştır. Ayrıca 2002 yılında uygulanmaya başla- nılan enflasyon hedeflemesinin, dolarizasyon ve enflasyon üzerindeki etkisini görmek amacıyla kukla değişken oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucuna göre Türkiye`de enflasyon ile dolarizasyon arasında karşılıklı bir Granger nedensellik bulunmaktadır. Ayrıca, Ocak 2002 döneminden itibaren uygulanma- ya başlanılan enflasyon hedeflemesi stratejisi enflasyonun ve dolarizasyonun düşmesi üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Ortaya çıkan bu sonuçlar varyans ayrıştırması ve etki –tepki analizi sonuçları ta- rafından desteklenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Güney

Caner Çakmak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2012
Gönderilme Tarihi 6 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güney, A., & Çakmak, C. (2012). Dolarizasyon Enflasyon İlişkisi: Türkiye Ekonomisi İçin Bir Uygulama. Adam Academy Journal of Social Sciences, 2(2).

images?q=tbn:ANd9GcTN-vWKCuoNo-WpljX6S59qN7Q5NGFxOd_U8Y5MPhMyM_LaIhk-tg

ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.

ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.