BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Commercial Tarhana Soups (Turkish with English Abstract)

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 1, - , 01.02.2003

Öz

Tarhana, the nutritional value of which is high and enjoyable consumed by people, is our national food. In recent years, although some researches and publications were done, in aspect of the control of this product being commercial product and taking place among commercial soups, we weren't meet any publication. However, there are some questions about commercial tarhana soups, but informative knowledge can not be given to these questions. It seemed appropriate to do this research with aim of to response these questions and to get knowledge about compositions of commercial tarhana soups in market. Totally 18 commercial tarhana soups sample were examined, two of them were blank samples produced in our Department, others had the same trade name product which were produced in 1998 and 2000. According to the results of the analyses, commercial tarhana soups were not suitable to the tarhana Standard in aspect of protein, salt and acidity. It was determined that citric and tartaric acid was added in some samples which were contrary to definition of tarhana soups. Moreover, it was found out that oil was added some sample too. As a result, it was decided to be useful to do some alterations in standards for product quality and consumer health. Also commercial products should be inspected strictly.   

Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 1, - , 01.02.2003

Öz

Tarhana besleme değeri yüksek ve halkımız tarafından sevilerek tüketilen ulusal bir gıda maddemizdir. Son yıllarda bu konuda bazı araştırma ve yayınlar yapılmışsa da, ticari bir ürün durumuna gelen ve hazır çorbalar arasında yer alan bu ürünün kontrolü açısından yapılmış bir yayına rastlanamamıştır. Buna karşın hazır tarhanalar üzerinde bazı sorularla karşılaşılmakta ve soru sahiplerine aydınlatıcı bilgi verilememektedir. Bu eksikliği gidermek ve piyasadaki tarhanaların durumu hakkında bilgi edinmek amacıyla bu araştırmanın yapılması uygun görülmüştür. İkisi Bölümümüzde üretilen tanık örnekler, 1998 ve 2000 yılları ürünleri ve aynı markalardan 16 ticari tarhana olmak üzere ve toplam 18 örnek incelemeye alınmıştır. Yapılan analizler sonunda hazır tarhanaların, protein, tuz ve asitlik dereceleri bakımından standartlarda ön görülen değerlere uymadığı; tarhana tanımına uymayacak şekilde bazı ürünlere dışarıdan sitrik ve tartarik asit katıldığı, ayrıca yağ ilave edildiği de saptanmıştır. Sonuç olarak ürün kalitesi ve tüketici sağlığı dikkate alınarak standartta bazı düzenlemeler ve değişikliklerin yapılmasının ve ticari ürünlerin daha sıkı denetlenmesinin yararlı olacağı görüşüne varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Duygu Göçmen Bu kişi benim

Ozan Gürbüz

İsmet Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Göçmen, D. ., Gürbüz, O. ., & Şahin, İ. . (2003). Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma. Gıda, 28(1).
AMA Göçmen D, Gürbüz O, Şahin İ. Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma. GIDA. Şubat 2003;28(1).
Chicago Göçmen, Duygu, Ozan Gürbüz, ve İsmet Şahin. “Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 28, sy. 1 (Şubat 2003).
EndNote Göçmen D, Gürbüz O, Şahin İ (01 Şubat 2003) Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma. Gıda 28 1
IEEE D. . Göçmen, O. . Gürbüz, ve İ. . Şahin, “Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma”, GIDA, c. 28, sy. 1, 2003.
ISNAD Göçmen, Duygu vd. “Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 28/1 (Şubat 2003).
JAMA Göçmen D, Gürbüz O, Şahin İ. Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma. GIDA. 2003;28.
MLA Göçmen, Duygu vd. “Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, c. 28, sy. 1, 2003.
Vancouver Göçmen D, Gürbüz O, Şahin İ. Hazır Tarhana Çorbaları Üzerinde Bir Araştırma. GIDA. 2003;28(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/