Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Lojistik Regresyon ve Doğrusal Diskriminant Analizlerinde Kullanılan Bazı İndekslerin Karşlılaştırılması

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 2, 54 - 64, 15.08.2012

Öz

Lojistik regresyon ve doğrusal diskriminant analizi, bireylerin ya da gözlemlerin sınıflandırılmasında yaygın olarak kullanılan iki yöntemdir. Bu analizlerin aynı amaçla kullanılabilmesi, hangisinin daha iyi sonuçlar elde ettiği sorusunu akla getirmektedir. Bu konu üzerine çalışmalar yapılmış ve bu iki analiz karşılaştırılmıştır. Diskriminant analizi için gerekli varsayımların, lojistik regresyon için gerekli olmaması bu iki analizin farklı koşullarda tercih edilebilirliğini de değiştirmiştir. Bu çalışmada ise, değişkenlerin normal dağılım varsayımını sağlamadığı durumda bu iki analizin ve analizleri değerlendirmede kullanılan indekslerin karşılaştırılması amacıyla bir benzetim çalışması gerçekleştirilmiştir. Verilerin çok değişkenli normal dağılım varsayımını sağlamayıp, farklı dağılımlar gösterdiği durumda lojistik regresyon analizinin diskriminant analizine göre genel olarak daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Örneklem büyüklüğü arttıkça iki analizden elde edilen sonuçlar arasındaki farklılık azalmıştır. Örneklem büyüklüğü ne olursa olsun, tüm indeks ölçütlerine göre lojistik regresyon analizinin doğrusal diskriminant analizine göre sınıflandırmada daha başarılı olduğu
görülmüştür. Cohen'in Kappa katsayısı yeni bir indeks olarak kullanılmıştır. Ayrıca, hangi modelin iyi olduğu bilindiğinde elde edilen indeks değerleri sayesinde, indekslerin iki yöntemin tahmindeki doğruluklarını karşılaştırmadaki başarısı değerlendirmeye alınmıştır.

Kaynakça

  • Efron, B., 1975. The Efficiency of Logistic Regression Compared to Normal Discriminant Analysis, Journal of the American Statistical Association, Vol. 70, No. 352, 892-898.
  • Pohar, M., Blas, M., Turk, S., 2004. Comparison of Logistic Regression and Linear Discriminant Analysis: A Simulation Study, Metodoloski Zvezki, Vol. 1, No. 1, 143-161.
  • Press, S. J, Wilson, S., 1978. Choosing Between Logistic Regression and Discriminant Analysis, Journal of the American Statistical Association, Vol. 73, No. 364, 699-705.
  • Gürcan, M., 1998. Lojistik Regresyon ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi 63s., Samsun.
  • McFadden, D., 1976. "A Comment on Discriminant Analysis 'Versus' Logit Analysis", Annals of Economic, and Social Measure- ment, 5, 511-523.
  • Özdamar, K., 1997. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi, Anadolu Üniversitesi Yayınları 512 s., Eşkişehir.
  • Subhash, S., 1996. Applied Multivariate Techniques, John Wiley & Son's, USA, p. 287-317.
  • Alpar, C. R., Gözükara, Bağ, H. G., Karabulut, E., 2010. 2x2 Tablolarda Gözlemciler / Gözlemler Arası Uyumun Değerlendirilmesi, Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi Cilt: 34, Sayı: i -2, Sayfa: 46-52.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Nicel Karar Yöntemleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Atilla Göktaş

Barış Keskin Bu kişi benim

Selen Çakmakyapan

Yayımlanma Tarihi 15 Ağustos 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Göktaş, A., Keskin, B., & Çakmakyapan, S. (2012). Lojistik Regresyon ve Doğrusal Diskriminant Analizlerinde Kullanılan Bazı İndekslerin Karşlılaştırılması. İstatistik Araştırma Dergisi, 9(2), 54-64.