BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Fungal Türlerin Standart ve İçeriği Değiştirilmiş Besiyerlerindeki Mikroskobik ve Makroskobik Yapılarının İncelenmesi

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 1-2, 49 - 56, 02.07.2012

Öz

Bu çalışmada 6 mikrofungus türü (Penicillium janthinellum, Penicillium chrysogenum, Penicillium aurantiogriseum, Aspergillus niger, Aspergillus wentii, Aspergillus terreus) kullanılmış, standart 4 besiyeri (CYA, RB, MEA ve PDA) ortamına ve bunların içeriği değiştirilmiş şekillerine uygun yöntemle ekimleri yapılarak, kültürlerdeki içerik değişikliğinin türlerin makroskobik ya da mikroskobik yapılarında fark oluşturup oluşturmadığı incelenmiştir. Bu amaçla kullanılan 6 mikrofungus türünün, 20 mL besiyeri içeren petri plaklarına,                 106 CFU/ mL spor solüsyonundan steril pipet yardımıyla 1 damla olacak şekilde ekimleri yapılmış, 25 °C ve 37 °C’ de 7 gün inkübasyona bırakılmıştır. 7 günlük inkübasyon sonunda oluşan kolonilerin çapları ölçülerek, makroskobik ve mikroskobik görünümlerinin fotoğrafları çekilmiştir. Çalışmamızda, standart Czapek Yeast Autolysate Agar (CYA) ve standart Rose Bengal Streptomycin Agar (RB) besiyerinde 37 °C’ de üremesi gözlenmeyen A. wentii türünün, 37 °C’ de içeriği değiştirilmiş CYA – 3, CYA – 4, CYA – 5 ve RB – 2 besiyerlerinde gelişimi gözlenmiştir. A. wentii’ nin mikroskobik görünümünde özellikle RB – 2 besiyerinde anormal yapılı fiyalid ve CYA – 5 besiyerinde ise çatal şeklinde vesikül yapısı gözlenmiştir. Yine aynı şekilde P. chrysogenum’ un standart RB’ de 37 °C’ de gelişimi görülmezken, RB – 2 ve RB – 3 besiyerinde gelişimi görülmüştür. CYA – 4 besiyerinin çalıştığımız tüm türler incelendiğinde sporulasyon üzerinde negatif etkisi gözlenmiştir. RB – 1 besiyerinin gelişim ve özellikle de sporulasyon üzerinde son derece olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca bu besiyeri ortamının 6 mikrofungus türünde de gelişimi pozitif yönde etkilediği görülmüştür.

Kullanılan tüm türler ele alındığında MEA – 1 ve RB – 1 besiyerlerinin gelişim ve sporulasyon açısından en uygun, CYA – 4 besiyerinin sporulasyon açısından en elverişsiz kültür ortamları olmasının yanısıra, RB – 2 ve RB-3 besiyeri de türlerin gelişimi aynı olumsuz etkiye  sahip olduğu görülmüştür. Dolayısıyla çalışmanın sonunda modifiye edilmiş besiyerleri ile türlerin özellikle makroskobik yapılarında farklılık tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Mikrofungus, Besiyeri, Sporulasyon.

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 1-2, 49 - 56, 02.07.2012

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MİKOLOJİ
Yazarlar

Nurcan Bahadır Bu kişi benim

Ahmet Asan Bu kişi benim

Burhan Şen

Yayımlanma Tarihi 2 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Bahadır, N., Asan, A., & Şen, B. (2012). Bazı Fungal Türlerin Standart ve İçeriği Değiştirilmiş Besiyerlerindeki Mikroskobik ve Makroskobik Yapılarının İncelenmesi. Mantar Dergisi, 2(1-2), 49-56.

Uluslararası Hakemli Dergi

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır 

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.