Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 1205 - 1220, 05.07.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413

Öz

Aromatik amino asitler (AAA) şikimat metabolik yolu ile elde edilirler ve protein sentezinden sonra çeşitli ikincil metabolitler olan pigmentler, alkaloidler, hormonlar ve hücre duvarı parçaları gibi öncü maddelerin sentezinde kullanılmaktadırlar. AAA olan L-Trp, L-Phe ve L-Tyr amino asitleri korizmattan şikimat metabolik yolunun sonunda meydana gelmektedirler. Bu amino asitler özellike K1 ve B9 vitaminleri ile bitki savunma sisteminin önemli bir parçası olan salisilik asitin öncü maddeleridirler. AAA’ler hayvan hücrelerinde sentezlenemediğinden bitkisel kaynaklı yiyeceklerden karşılanması gerekmektedir. AAA ve türevlerinin bu önemli fonksiyonlarına rağmen, mikrobiyal çalışmalar dışında AAA metabolik yolu ve bu amino asitlerin bitkilerdeki düzenlenme mekanizması üzerine son derece sınırlı çalışmalar yapılmıştır. Bu nedenle bu çalışmada patates (Solanum tuberosum) bitkisinde AAA’lerin sentez mekanizmasında yer alan bazı genlerin hangi genlerle ilişkili olduğu dolayısıyla nasıl düzenlendiği biyoinformatik yaklaşımlarla incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda AAA yolağındaki en önemli gen olan korizmat geni ile patates bitkisinde yer alan yaklaşık 39000 gen arasındaki ilişki ko-expresyon ağı ile belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonuçları şikimat yolağının anlaşılmasına katkı sunmaktadır.

Destekleyen Kurum

Muş Alparslan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)

Proje Numarası

Proje Numarası: BAP-18-UBF-4903-01

Kaynakça

  • Bentley R. The shikimate pathway—ametabolic tree with many branches. Crit. Rev. Biochem.Mol. Biol. 1990; 25:307–84.
  • Crone MR., Van Spronsen FJ., Oudshoom K., Bekhof J., Van Rijn G., Verkerk PH. Behavioural factors related to metabolic control in patients with phenylketonuria. J. Inherit. Metab. Dis. 2005; 28, 627–637.
  • Doong R., Gander J., Ganson R., Jensen R. The cytosolic isoenzyme of 3-deoxy-o-arabino-heptulosonate 7-phosphate synthase in Spinacia oleracea and other higher plants: Extreme substrate ambiguity and other properties. Plant Physiol. 1992; 84: 351-360.

The Investigation of Aromatic Amino Acid Pathway in Potato (Solanum tuberosum) Using Bioinformatics Approaches

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 1205 - 1220, 05.07.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413

Öz

AAA is produced by shikimate metabolic pathway and is used in the synthesis of various proteins, secondary metabolites, such as pigments, alkaloids, hormones and cell wall fragments. The amino acids L-Trp, L-Phe and L-Tyr AAA are synthesized from chorismate, a protein at the end of shikimate metabolic pathway. These amino acids are specific K1 and B9 vitamins and precursors of salicylic acid, an important part of the plant defense system. AAA's cannot be synthesized in animal cells; therefore, they have to be taken from plant-derived foods. Despite these important functions of AAA and its derivatives, other than microbial studies, very few studies have been conducted on AAA metabolic pathway, and their regualtion mechanism in the plants. Therefore, in this study, genes interacting with chorismate in AAA pathway was identified by correlating all genes within the genome. The results are of importance to contribute for understanding of shikimate pathway in potato.

Proje Numarası

Proje Numarası: BAP-18-UBF-4903-01

Kaynakça

  • Bentley R. The shikimate pathway—ametabolic tree with many branches. Crit. Rev. Biochem.Mol. Biol. 1990; 25:307–84.
  • Crone MR., Van Spronsen FJ., Oudshoom K., Bekhof J., Van Rijn G., Verkerk PH. Behavioural factors related to metabolic control in patients with phenylketonuria. J. Inherit. Metab. Dis. 2005; 28, 627–637.
  • Doong R., Gander J., Ganson R., Jensen R. The cytosolic isoenzyme of 3-deoxy-o-arabino-heptulosonate 7-phosphate synthase in Spinacia oleracea and other higher plants: Extreme substrate ambiguity and other properties. Plant Physiol. 1992; 84: 351-360.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bitki Bilimi
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Fırat Kurt 0000-0003-0172-1953

Barış Kurt 0000-0002-1406-0915

Nurettin Baran 0000-0003-2212-3274

Ertuğrul Filiz 0000-0001-9636-6389

İhsan Tuğal 0000-0003-1898-9438

Yaşar Karadağ 0000-0002-0523-9470

Fuat Yetişsin 0000-0001-6085-7610

Proje Numarası Proje Numarası: BAP-18-UBF-4903-01
Yayımlanma Tarihi 5 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi 20 Haziran 2022
Kabul Tarihi 3 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kurt, F., Kurt, B., Baran, N., Filiz, E., vd. (2023). Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(2), 1205-1220. https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413
AMA Kurt F, Kurt B, Baran N, Filiz E, Tuğal İ, Karadağ Y, Yetişsin F. Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). Temmuz 2023;6(2):1205-1220. doi:10.47495/okufbed.1133413
Chicago Kurt, Fırat, Barış Kurt, Nurettin Baran, Ertuğrul Filiz, İhsan Tuğal, Yaşar Karadağ, ve Fuat Yetişsin. “Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. 2 (Temmuz 2023): 1205-20. https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413.
EndNote Kurt F, Kurt B, Baran N, Filiz E, Tuğal İ, Karadağ Y, Yetişsin F (01 Temmuz 2023) Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 2 1205–1220.
IEEE F. Kurt, “Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), c. 6, sy. 2, ss. 1205–1220, 2023, doi: 10.47495/okufbed.1133413.
ISNAD Kurt, Fırat vd. “Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/2 (Temmuz 2023), 1205-1220. https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413.
JAMA Kurt F, Kurt B, Baran N, Filiz E, Tuğal İ, Karadağ Y, Yetişsin F. Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2023;6:1205–1220.
MLA Kurt, Fırat vd. “Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. 2, 2023, ss. 1205-20, doi:10.47495/okufbed.1133413.
Vancouver Kurt F, Kurt B, Baran N, Filiz E, Tuğal İ, Karadağ Y, Yetişsin F. Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2023;6(2):1205-20.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.