NARENCİYE ATIKSULARININ ARITILABİLİRLİĞİNDE KOAGÜLASYON-FLOKÜLASYON METODUNUN UYGULANABİLİRLİĞİ
Öz
Bu araştırma makalesinde, Akdeniz bölgesinde faaliyet gösteren bir narenciye işleme tesisi atıksularının koagülasyon-flokülasyon metodu ile arıtılabilirliği incelenmiştir. Arıtılabilirlik çalışması üç aşamada sürdürülmüş olup ilk aşamasında alum, demir-III-klorür ve magnezyum klorür koagülantları kullanılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, uygulanan alum dozunun arttırılması ile atıksuda gerçekleşecek olan KOİ ve AKM gideriminin etkisi incelenmiştir. Son aşamada ise sadece kireç kullanılması durumunda ham atıksuda gerçekleşecek olan KOİ ve AKM giderimleri araştırılmıştır.
Bu çalışmada kullanılmış olan üç koagülant arasında, narenciye atıksularının arıtılmasında alum koagülantının kullanılmasının daha uygun olacağı tespit edilmiş olup pH ayarlamada kireç kullanılması neticesinde arıtma veriminin arttığı görüşmüştür. Üç aşamadan oluşan arıtılabilirlik çalışması sonucunda, narenciye atıksularının arıtılmasında koagülasyon-flokülasyon prosesinin bir ön arıtma alternatifi olarak kullanılabileceği anlaşılmıştır. Bu çalışmada tespit edilen en yüksek KOİ giderim verimi 1.000 mg/L alum dozu için %60,25 ve en yüksek AKM giderim verimi ise pH 11 değerinde %87,22 olarak ölçülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Supporting Institution
Çukurova Üniversitesi
References
- APHA, AWWA ve WEF (2012). Standart methods for the examination of water and wastewater. American Public Health Association, New York.
- Andiloro, S., Bombino, G., Tamburino, V., Zema, D.A. ve Zimbone, S.M. (2013). Aerated lagooning of agro-industrial wastewater: Depuration performance and energy requirements. Journal of Agricultural Engineering, 44, 827–832.
- Aygün İ., Çakmak B. ve Alayunt F.N. (2018). Narenciye hasadının ergonomik açıdan incelenmesi. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 6, 312-318.
- Bouchareb, R., Derbal, K., Özay, Y., Bilici, Z., & Dizge, N. (2020). Combined natural/chemical coagulation and membrane filtration for wood processing wastewater treatment. Journal of Water Process Engineering, 37, 101521.
- Carawan, R. E., ve Chambers, J. V. (1979). Spinoff on fruit and vegetable water and wastewater management. Extension Special Report No. AM-18E, North Carolina State University, Cornell University and Purdue University.
- Çalışkan, M., Değirmenci, M., ve Çiner, F. (2002). Kot boyama tekstil atıksuyunda kalıcı KOİ'nin belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4 (1), 1-9.
- Citrus. Citrus: Great Fruits for Heart Health (2016). https://foodinsight.org/citrus-great-fruits-for-heart-health/ Accessed: 12.10.2020.
- Crittenden, J. C., Trussell, R. R., Hand, D. W., Howe, K. J., & Tchobanoglous, G. (2005). MWH's water treatment: principles and design. John Wiley & Sons. Hoboken, New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Environmental Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
September 3, 2021
Submission Date
November 19, 2020
Acceptance Date
June 10, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 24 Number: 3