Bu çalışmada peynir altı sularının anaerobik arıtımı ve arıtım sırasında oluşan yenilenebilir bir enerji kaynağı olan metan gazı üretim verimi araştırılmıştır. Bu amaçla, asidik özellikte peynir altı suyu ile beslenen 70 l çalışma hacmine sahip bir ardışık kesikli anaerobik reaktör (ASBR) kullanılmıştır. Reaktör 1,231 g TOK/gün (toplam organik karbon) organik yükleme ile 15 günlük hidrolik bekletme süresi (HRT) ile çalıştırılmış olup, arıtılabilirlik çalışmaları süresince reaktör sıcaklığı 35 °C’de sabit tutulmuştur. Reaktör performansı; toplam organik karbon giderimi, asetik asit üretimi ve metan üretim verimi açısından değerlendirilmiştir. Reaktördeki toplam organik karbon % 83.3 oranında giderilmiştir. Elde edilen maksimum asetik asit miktarı 900 mgL-1, biyogaz üretim verimi 0.19 L.L-1.gün-1 oluşan toplam biyogaz hacmi ise 19 l olarak elde edilmiştir
In this study, anaerobic treatment of cheese whey and the quality and quantity of methane which is produced through the process, was investigated. For this purpose a 70 l anaerobic sequencing batch digester was operated at a temperature of 35 ° C and a hydraulic retention time (HRT) of 15 days with 1,231 g TOC/day (total organic carbon) organic loading rate. The digester performance was evaluated in terms of total organic carbon removal, acetic acid production, and methane production yield. Total organic carbon was removed as % 83.3. Obtained maximum acetic acid production, biogas production yield and amount of total biogas production were 900 mgL1 , 0.19 L.L-1.day-1 and 19 liters; respectively.
Wastewater Treatment Single Stage Systems Anaerobic Treatment Renewable Energy Sources Bioprocesses
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Material Production Technologies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 22, 2012 |
Submission Date | May 7, 2011 |
Published in Issue | Year 2011Volume: 14 Issue: 3 |