In this study, cellulose obtained from cotton waste in textile factories produced towel in Denizli, Turkey. In this way, the resulting pulp, purified with NaOH and H2O2 were bleached. The bleached cellulose was mercerized with sodium hydroxide solutions at 0o C. Then, Methyl Cellulose (MC) was synthesized by dimethyl sulfate (DMS) under the microwave irridation. The structure of synthesized MC was characterized by analytical and spectroscopic methods ( 1 H-, solid13C-NMR, FT-IR). In addition, MC, found viscosity of 400 cP and DC value of
1.37, was investigated the surface morphology by SEM and the thermal behavior by DTA –TG and DSC analyses. Besides, the effect of the time of hydration (the starting time of the setting) on the cement paste was investigated. While the starting time of the setting in standard sample by the 100th minute, this time has shifted to 140th minute with the addition of MC. It was observed that the addition of MC at 4/1000 (w / w) increased to 230 minutes when the time of hydration was carried out at 180th minutes in the standard sample.
Bu çalışmada, Denizli’de havlu üreten tekstil fabrikalarında atık olarak ortaya çıkan kırpıntılardan, selüloz elde edilmiştir. Bu kırpıntılar NaOH ve H2O2 ile temizlenerek ağartılıp 0 oC’de NaOH ile merserize edilmiştir. Sonra dimetil sülfat (DMS) ile mikrodalga ışını altında Metil selüloz (MC) sentezlenmiştir. Metil selülozun yapısı 1H-, katı-13C-NMR ve FT-IR spektroskopisi ile aydınlatılarak DS değeri 1,37 ve viskozitesi 400 cP bulunmuştur. SEM analiziyle yüzey morfolojisi, DTA-TG ve DSC analizleri ile termal davranışı incelenmiştir. Ayrıca MC’un çimento pastasının hidratasyon (prizlenme) süresi üzerine etkisi araştırılmıştır. Standart numunede 100’üncü dakikada prizlenme başlarken, MC ilavesiyle bu süre 140’ıncı dakikaya kaymıştır. Hidratasyon bitişi standart numunede 180’inci dakikada gerçekleşirken 4/1000 (w/w) oranında MC ilavesiyle 230’uncu dakikaya uzadığı görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2016 |
Submission Date | November 4, 2016 |
Published in Issue | Year 2016Volume: 19 Issue: 3 |