In this study, the effects of potassium borohydride (KBH4) added to cooking liquor on the pulp properties of ponderosa (Pinus brutia) were investigated. In order to determine the optimum cooking condition, 36 cooking trials were carried out under different conditions. The chemical, physical and optical properties of the pulps were determined and the effects of KBH4 on these properties were investigated. As a result of the study, with the addition of 7% KBH4 to the cooking liquor, the total yield and viscosity values were increased by 8.4% and 6.4%, respectively, and the kappa number decreased from 37.8 to 32. The brightness, breaking length, burst and tear indices of the papers were also increased by 12.2%, 8.4%, 30.4% and 21.6%, respectively. As a result, it was determined that KBH4 added to the cooking liquor in the pulp production from ponderosa showed positive effects on the pulp properties.
Bu çalışmada
kızılçam (Pinus brutia) odunu
yongalarından kağıt hamuru üretiminde pişirme çözeltisine ilave edilen potasyum
borhidrürün (KBH4) kağıt hamuru özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır.
Optimum pişirme koşulunun belirlenmesi için farklı koşullarda 36 adet pişirme
denemesi yapılmıştır. Üretilen kağıt hamurlarının kimyasal, fiziksel ve optik
özellikleri belirlenmiş ve KBH4’ün bu özellikler üzerine etkileri
incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, pişirme çözeltisine %7 KBH4
ilavesi ile toplam verim ve viskozite değerleri sırasıyla %8.4 ve %6.4
oranlarında artarken kappa numarası ise %15.3 oranında azalmıştır. Üretilen
kağıtların parlaklık derecesi, kopma uzunluğu, patlama ve yırtılma indisleri
ise sırasıyla %12.2, %8.4, %30.4 ve %21.6 oranlarında artmıştır. Sonuç olarak,
kızılçam odunlarından kraft yöntemi ile kağıt hamuru üretiminde ortama ilave
edilen KBH4’ün kağıt hamuru özellikleri üzerine olumlu yönde etkiler
gösterdiği tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Forest Engineering |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Submission Date | February 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |