The present study was
conducted to isolate and confirm Salmonella
in fresh and frozen chicken meats collected in local markets and butcheries in
Duhok and Arbil, Northern Iraq. In this respect, fifty fresh and fifty frozen
chicken meats were analyzed by the cultural, biochemical and serological
methods. The suspected cultures were later subjected to the antibiotic
resistance test using 13 known antibiotics. The cultural method for isolation
of Salmonella indicated that 11 agar
plates (9 from fresh (18%) and 2 from frozen (4%)) were probably suspected with
Salmonella. Seven suspected meat
samples was collected in Arbil (15.6%) and 4 in Duhok (7.3%). The biochemical
confirmation tests performed later confirmed that 8 of 11 suspected culture
contained Salmonella. The RapIDTM
ONE test for further confirmation showed that all 11 suspected cultures
probably infected with Salmonella
with two different species. Using somatic (O) and flagellar (H) antisera, it
was observed agglutination of the suspected
cultures with polyvalent O and H antisera, indicating the suspected cultures
contained Salmonella. The cultures
were serotyped by the Central Health
Laboratory, and confirmed that 8 of them were infected with S. Typhimurium, and 3 of them with S. Anatum. S. typhimurium and S. anatum were found to be
sensitive only to CT, C, CIP and TE. S. anatum also exhibited
sensitivity to K and TMP.
Chicken meat Salmonella conventional methods RapIDTM ONE test serological test
Bu
çalışmada, Duhok ve Erbil’deki lokal market ve kasaplardan temin edilen taze ve
dondurulmuş tavuk etlerinde Salmonella
yaygınlığı araştırılmıştır. Bu amaçla, 50 taze ve 50 dondurulmuş tavuk eti
kültürel, biyokimyasal ve serolojik yöntemlerle incelenmiştir. Ayrıca, elde
edilen Salmonella izolatlarının 13
farklı antibiyotiğe hassasiyetleri ölçülmüştür. Uygulan kültürel metotta, 100
örnekten 11’inde Salmonella
kolonileri görülmüştür. Bunlardan 9 tanesinin taze (%18), 2 tanesinin de (%4)
dondurulmuş tavuk etlerinden ya da illere göre, 7 tanesinin (%15.6) Erbil’den 4
tanesinin de Duhok’tan (%7.3) toplanan tavuk etlerinden ileri geldiği
bulunmuştur. Salmonella şüphesi
bulunan 11 kültür daha sonra biyokimyasal doğrulama testlere tabi tutulmuş ve
geleneksel metotlarla yapılan testlerde 8’inin ve RapIDTM ONE
sistemi ile yapılan testte ise 11’inin de Salmonella
olduğu görülmüştür. Somatic (O) and flagellar (H) antiseralar ile yapılan
serolojik testlerde, Salmonella
şüphesi bulunan 11 kültür aglütinasyon-pozitif bulunmuştur. Irak Merkez
Laboratuvarında yaptırılan serotip çalışmasında, 8 kültürde S. Typhimurium, 3 kültürde ise S. Anatum bulunmuştur. Her iki serotipinde 13
antibiyotikten sadece 4 tanesine (CT, C, CIP ve TE), ayrıca S. Anatum’un 2 ayrı antibiyotiğe daha duyarlı olduğu görülmüştür.
Tavuk eti Salmonella geleneksel metotlar RapIDTM ONE test serolojik test
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 20 Sayı: 1 |