Yazım Kuralları

Yazım Kuralları ve Biçimsel Özellikler


DergiPark' tan makale gönderme aşamasında sisteme yüklenecek dosyalar;



     1. Yayın şablonuna uygun, yazar, kurum, e-mail bilgisi bulunmayan tam metin dosya (Kör hakemlik için). Makale yazım kurallarına uygun hazırlanmış şablonu indirmek için Tıklayınız.

        2. Tüm yazarlarca imzalanmış, elle doldurulmuş telif hakkı devir formu dosyası indirmek için Tıklayınız.

        3. Tüm yazarlarca imzalanmış, elle doldurulmuş makale basım istek dilekçesi indirmek için Tıklayınız.

        4. Benzerlik raporu*

*İntihal Kontrolü
Gönderilen makalelerin tümü intihal belirleme yazılımı kullanılarak sorumlu yazar tarafından yüklenmelidir. Ayrıca benzerlik raporu dergi tarafından kontrol edilmekte olup, editör kurulu tarafından makalenin hakem değerlendirmesine gönderilmesine veya doğrudan ret edilmesine karar verilmektedir. Makalelerin benzerlik oranı %20 yi geçmemelidir.

Yazım Kuralları


Makalenin sayfa yapısı A4 kâğıt boyutuna ve tüm kenar boşlukları 2 cm olmalıdır. Hem Türkçe hem de İngilizce başlıklar makale konusuna uygun, amacı ve sonucu anlatan, kısa ve yalın olmalıdır. Makale başlığı koyu, ilk harfleri büyük ve ortalanarak 14 punto Times New Roman fontu ile yazılmalıdır. Türkçe makalelerde İngilizce başlık özetten önce verilmelidir.
Ana metin 12 punto yazı büyüklüğünde Times New Roman yazı tipi ile 1,5 satır aralığında ve her iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Ana bölüm başlıkları numaralandırılmalı, kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı ve koyu (bold) karakterde yazılmalıdır. Ana bölüm başlığından sonra 1,5 satır aralıklı bir satır boşluk bırakılarak metne geçilmelidir. Başlıkla üst metin arasında da bir satır boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar 1 cm içeriden başlamalıdır. Paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır.
Yazılar sırasıyla;
• Giriş,
• Materyal ve Metod,
• Bulgular ve Tartışma,
• Sonuç ve Öneriler
• Teşekkür (Opsiyonel)
• Yazarların Katkısı (Sırasıyla ve yazarların yüzdelik katkıları ile) (Zorunlu)
• Çıkar Çatışması Beyanı (Zorunlu)
• Araştırma ve Yayın Etiği Beyanı (Zorunlu)
• Kaynaklar
şeklinde yapılandırmalıdır.

Şekiller, Tablolar ve Denklemler
Şekiller grafik, diyagram fotoğraf, resim, harita olabilir. Şekil yazısı şeklin alt kısmına yazılmalıdır. Hem şekil hem de şekil yazısı sayfaya ortalanmalıdır. Şekil yazılar okunaklı olmalıdır. Şekil ile üst metin arasında 1 satır boşluk bırakılmalıdır. Şekil yazısı ile alt metin arasında da 1 satır boşluk bırakılmalıdır. Şekil yazısı 11 punto ve tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Şekil yazılarına atıfta bulunulmalıdır. Tablolar açık çerçeveli tercih edilebilir. Tablo yazısı tablonun üst kısmına yazılmalıdır. Hem tablo hem de tablo yazısı sayfanın soluna hizalanmalıdır. Tablo yazısı ile üst metin arasında 1 satır boşluk bırakılmalıdır. Tablo ile alt metin arasında 1 satır boşluk bırakılmalıdır. Tablo yazıları tercihen 11 punto ile ya da 10 punto ile yazılmalıdır ve tek satır aralığı seçilmelidir. Tablo yazılarına atıfta bulunulmalıdır.
Denklem ekleme ihtiyacı duyulduğunda denklemler sırasıyla 1’den başlanarak numaralandırılmalıdır. Denklem paragraftan başlanarak yazılır. Denklem numarası sağ kenara yerleştirilmelidir. Denklem ile metin arasında üstten ve alttan bir satır boşluk bırakılır. Denklemler resim formatında olmamalıdır. Word denklem düzenleyicisi tercih edilebilir.

Alıntı Gösterimi

Kaynaklar, APA formatında olmalıdır. Metin içi gösterimde köşeli parantez içerisinde rakam gösterimi kullanılmaktadır. Örnek [1] şeklindedir. Metin içindeki alıntı sırasına göre numaralandırma yapılarak kaynakça oluşturulur.

Tek yazar:
Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı).

İki yazar:
Yazar Soyadı, A. ve Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı).

Üç ile yedi yazar arası:
Yazar Soyadı, A., Yazar Soyadı, A., Yazar Soyadı, A., Yazar Soyadı, A. ve Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı).

Yedi yazardan fazla ise; ilk altı yazarın adı listelendikten sonra üç nokta koyup son yazarın
adı eklenir. Yedi isimden fazlası yer almamalıdır:
Yazar Soyadı, A., Yazar Soyadı, A., Yazar Soyadı, A., Yazar Soyadı, A., Yazar Soyadı, A., Yazar Soyadı, A… ve Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı).

Organizasyonun yazar olduğu durumlarda:
American Psychological Association. (Yayın Yılı).

Kaynakça Gösterimi:

Dergi ve süreli yayınlar:

Yazar, A., Yazar, B. ve Yazar, C. (Yıl). Makale adı. Dergi adı(İtalik), cilt. No (sayı no), sayfa/lar. doi:http://dx.doi.org/xx.xxx/yyyyy

Kitapların kaynakçada yazımı:

Yazar, A. A. (Yayın yılı). Çalışma Adı(İtalik). Yer: Yayıncı.

Çeviri:
Yazar, A. A. (Yayın yılı). Çalışma Adı(İtalik). (Çevirmen A. Soyadı ve Çevirmen A. Soyadı, Çev.). Yayın yeri: Yayıncı