Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Presence of Various Gastroenteritis Bacteria in Maras Ice Cream

Yıl 2019, , 97 - 102, 30.09.2019
https://doi.org/10.17780/ksujes.529574

Öz

Kaynakça

  • Ağaoğlu, S. & Alemdar, S. (2004). Van’da tüketime sunulan dondurmalarda bazı patojenlerin varlığının araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 15 (1-2):59-64.Alas, Z.T. (2004). Ankara piyasasında tüketime sunulan beyaz peynir ve sade dondurmada Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, fekal koliform ve E. coli varlığı. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara. Alişarlı, M.(2003). İnek sütlerinin hareketli Aeromonas türleri yönünden incelenmesi. Gıda 28:369-372.Anonim (2005). Türk gıda Kodeksi. Dondurma Tebliği (2004/45). Tarım ve Köy, İşleri Bakanlığı. 16 Kasım 1997 tarih ve 23172 sayılı Resmi Gazete, Ankara.Baraheem, O.H., El-Shamy, A.H. & Bakr, N.M., (2007). Bacteriological quality of some dairy products (kariesh, cheese and ice cream) in Alexandia. Egypt Public Health Assoc Journal 82:5-8.Bars, T. (2012). Kahramanmaraş İlinde Süt ve Süt ürünleri Sanayisinin Yapısal Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Türkiye, 91s.Bozdoğan, H. (2009). Kırmızı ette Campylobacter türlerinin izolasyon, identifikasyon ve antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Türkiye, 41s.Çiftçi, E. (2009). Tavuk etinde hareketli Aeromonas türlerinin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik dirençliliği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Türkiye, 71s.Çon, A.H., Kanbakan, U. & Ayar, A. (2004). Determination of microbiological contamination sources during ice cream production in Denizli, Turkey. Food Control 15: 463 – 470.Çubukçu, S. (2016). Erzurum piyasasında tüketime sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, Türkiye, 64s.Doğançay, Y. (2006). Ankara’da tüketime sunulan bazı balıklarda Vibrio ve Aeromonas cinsi mikroorganizmaların izolasyonu. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Türkiye, 96s.EFSA (European Food Safety Authority) and ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) (2015). The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in. EFSA Journal 13(12): 4329.El-Sharef, N., Ghengehesh, K.S., Abognah, Y.S., Gna, S.O. & Rahouma, A. (2006). Bacteriological quality of ice-cream in Tripoli-Libya. Food Control 17:637-641.Erdoğrul, Ö.T. (2002). A study on isolation, identification and potential pathogenicity of Yersinia enterocolitica in plain ice-cream. Milchwissenchaft 57(3):147-149.FDA/BAM(2016).https://www.fda.gov/Food/FoodScienceResearch/LaboratoryMethods/ucm2006949.htm (Erişim Tarihi:10.02.2019)Goff, HD. & Hartel, R.W. (2013). Ice cream. 7th Edition, Springer, New York, US, 477p.Halkman, A.K. (2005). Sterilizasyon. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 358s.Halkman, A.K., Doğan, B.H. & Rahati, N. (1994). Gıda Maddelerinde Salmonella ve E. coli Aranma ve Sayılma Yöntemlerinin Karşılaştırılması, Gıda Teknoloji Derneği, Yayın No: 21, Ankara.Korel, F., Ömeroğlu, S. & Tan, G. (2005). Manisa Piyasasında Satılan Ambalajlı ve Ambalajsız Dondurmaların Kalitelerinin Değerlendirilmesi. Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(2):11-18.Lee, J.W., Kim, H.J., Yoon, Y., Kim, J.H., Ham, J.S., Byun, M.W., Baek, M., Jo, C. & Shin, M.G. (2009). Manufacture of ice-cream with improved microbiological safety bu using gamma irradiation. Radiation Physics and Chemistry 78:593-595.Mete, E., Kaleli, İ., Demir, M. & Cevahir, N. (2002). Çeşitli su örneklerinde Aeromonas sıklığının araştırılması. ANKEM Dergisi 16:430.Namlı, A. (2007). Kahramanmaraş ilinde tüketime sunulan kıymalarda hareketli Aeromonas türlerinin izalasyon ve identifikasyonu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Türkiye, 50s.Palumbo, S., Abeyta, C. & Stelma, G. (1992). Chapter 30: Aeromonas hydrophila Group. In: Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. 3rd edition, APHA, Washington D.C., 497-515p.Patır, B., Ateş Öksüztepe, G. & İlhak, O.İ. (2006). Elazığ’da tüketime sunulan kaymaklı ve meyveli dondurmalarda koliform bakterilerin dağılımı. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 20(1):1-7.Romero, J., Feijoõ, C.G. & Navarrete, P. (2012). Antibiotics in aquaculture use, abuse and alternatives. Health and Environment in Aquaculture, Chile, 159p. Tomas, J.M. (2012). The main Aeromonas pathogenic factors. ISRN Microbiology, 256-261.Toroğlu, E., Karademir, N. & Tıraş, M. (2011). Kahramanmaraş’ta Dondurmacılık Ve Ortaya Çıkardığı Mevsimlik Göç. Uluslararası Katılımlı Coğrafya Kongresi 7-10 Eylül, İstanbul, Türkiye, 273-289s.

Maraş Dondurmasında Gastroenterit Yapan Bazı Bakterilerin Varlığı

Yıl 2019, , 97 - 102, 30.09.2019
https://doi.org/10.17780/ksujes.529574

Öz




Çalışma, Kahramanmaraş’ta üretime sunulan Maraş dondurması örneklerinde
gastroenterit yapan bazı bakterilerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu
amaçla 60 adet dondurma örneği Aeromonas spp., Campylobacter spp., E. coli ve E. coli
O157:H7 yönünden incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda incelenen 60 adet
dondurma örneğinde Campylobacter
türlerine rastlanmazken, 11 örnekten (%18,3) Aeromonas türleri, 4 örnekten (%6,7) E. coli, 1 örnekten ise (%1,7) E.
coli
O157:H7 izole edilmiştir. Aeromonas
türleri ile kontamine olduğu saptanan 11 sade dondurma örneğinin 7’si (%63,6) Aeromonas hydrophila, 3’ü (%27,2) Aeromonas sobria ve 1’i (%9,2) Aeromonas caviae olarak identifiye
edilmiştir. Kahramanmaraş’taki dondurma üreticilerinin dondurma üretiminin her
aşamasında hijyen kurallarına, personel hijyenine ve sunum aşamasında meydana
gelebilecek kontaminasyonlara daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Ayrıca
işletmelerde HACCP ve GMP prensipleri esas alınmalıdır.




Kaynakça

  • Ağaoğlu, S. & Alemdar, S. (2004). Van’da tüketime sunulan dondurmalarda bazı patojenlerin varlığının araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 15 (1-2):59-64.Alas, Z.T. (2004). Ankara piyasasında tüketime sunulan beyaz peynir ve sade dondurmada Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, fekal koliform ve E. coli varlığı. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara. Alişarlı, M.(2003). İnek sütlerinin hareketli Aeromonas türleri yönünden incelenmesi. Gıda 28:369-372.Anonim (2005). Türk gıda Kodeksi. Dondurma Tebliği (2004/45). Tarım ve Köy, İşleri Bakanlığı. 16 Kasım 1997 tarih ve 23172 sayılı Resmi Gazete, Ankara.Baraheem, O.H., El-Shamy, A.H. & Bakr, N.M., (2007). Bacteriological quality of some dairy products (kariesh, cheese and ice cream) in Alexandia. Egypt Public Health Assoc Journal 82:5-8.Bars, T. (2012). Kahramanmaraş İlinde Süt ve Süt ürünleri Sanayisinin Yapısal Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Türkiye, 91s.Bozdoğan, H. (2009). Kırmızı ette Campylobacter türlerinin izolasyon, identifikasyon ve antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Türkiye, 41s.Çiftçi, E. (2009). Tavuk etinde hareketli Aeromonas türlerinin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik dirençliliği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Türkiye, 71s.Çon, A.H., Kanbakan, U. & Ayar, A. (2004). Determination of microbiological contamination sources during ice cream production in Denizli, Turkey. Food Control 15: 463 – 470.Çubukçu, S. (2016). Erzurum piyasasında tüketime sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, Türkiye, 64s.Doğançay, Y. (2006). Ankara’da tüketime sunulan bazı balıklarda Vibrio ve Aeromonas cinsi mikroorganizmaların izolasyonu. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Türkiye, 96s.EFSA (European Food Safety Authority) and ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) (2015). The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in. EFSA Journal 13(12): 4329.El-Sharef, N., Ghengehesh, K.S., Abognah, Y.S., Gna, S.O. & Rahouma, A. (2006). Bacteriological quality of ice-cream in Tripoli-Libya. Food Control 17:637-641.Erdoğrul, Ö.T. (2002). A study on isolation, identification and potential pathogenicity of Yersinia enterocolitica in plain ice-cream. Milchwissenchaft 57(3):147-149.FDA/BAM(2016).https://www.fda.gov/Food/FoodScienceResearch/LaboratoryMethods/ucm2006949.htm (Erişim Tarihi:10.02.2019)Goff, HD. & Hartel, R.W. (2013). Ice cream. 7th Edition, Springer, New York, US, 477p.Halkman, A.K. (2005). Sterilizasyon. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 358s.Halkman, A.K., Doğan, B.H. & Rahati, N. (1994). Gıda Maddelerinde Salmonella ve E. coli Aranma ve Sayılma Yöntemlerinin Karşılaştırılması, Gıda Teknoloji Derneği, Yayın No: 21, Ankara.Korel, F., Ömeroğlu, S. & Tan, G. (2005). Manisa Piyasasında Satılan Ambalajlı ve Ambalajsız Dondurmaların Kalitelerinin Değerlendirilmesi. Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(2):11-18.Lee, J.W., Kim, H.J., Yoon, Y., Kim, J.H., Ham, J.S., Byun, M.W., Baek, M., Jo, C. & Shin, M.G. (2009). Manufacture of ice-cream with improved microbiological safety bu using gamma irradiation. Radiation Physics and Chemistry 78:593-595.Mete, E., Kaleli, İ., Demir, M. & Cevahir, N. (2002). Çeşitli su örneklerinde Aeromonas sıklığının araştırılması. ANKEM Dergisi 16:430.Namlı, A. (2007). Kahramanmaraş ilinde tüketime sunulan kıymalarda hareketli Aeromonas türlerinin izalasyon ve identifikasyonu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, Türkiye, 50s.Palumbo, S., Abeyta, C. & Stelma, G. (1992). Chapter 30: Aeromonas hydrophila Group. In: Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. 3rd edition, APHA, Washington D.C., 497-515p.Patır, B., Ateş Öksüztepe, G. & İlhak, O.İ. (2006). Elazığ’da tüketime sunulan kaymaklı ve meyveli dondurmalarda koliform bakterilerin dağılımı. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 20(1):1-7.Romero, J., Feijoõ, C.G. & Navarrete, P. (2012). Antibiotics in aquaculture use, abuse and alternatives. Health and Environment in Aquaculture, Chile, 159p. Tomas, J.M. (2012). The main Aeromonas pathogenic factors. ISRN Microbiology, 256-261.Toroğlu, E., Karademir, N. & Tıraş, M. (2011). Kahramanmaraş’ta Dondurmacılık Ve Ortaya Çıkardığı Mevsimlik Göç. Uluslararası Katılımlı Coğrafya Kongresi 7-10 Eylül, İstanbul, Türkiye, 273-289s.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Gıda Mühendisliği
Yazarlar

Özlem Turgay

Esin Derelioğlu 0000-0002-8014-3604

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 20 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Turgay, Ö., & Derelioğlu, E. (2019). Maraş Dondurmasında Gastroenterit Yapan Bazı Bakterilerin Varlığı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22(3), 97-102. https://doi.org/10.17780/ksujes.529574