Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kombucha Ekstraktının Agarıcus bisporus ve Pleurotus ostreatus Misel Gelişimlerine Etkileri

Yıl 2023, Cilt: 15 Sayı: 2, 731 - 735, 14.07.2023
https://doi.org/10.29137/umagd.1279737

Öz

Bu çalışmada kombucha mantar ekstraktının Agaricus bisporus ve Pleurotus ostreatus misel gelişimlerine etkileri incelenmiştir. Kombucha mantarı genellikle siyah çayı fermente etmektedir. Maya ve asetik asit bakterilerinin simbiyotik birleşimleri neticesinde oluşmuştur. Manchurian mantarı olarak ta adlandırılır. Kombucha Mantar ekstraktının Agarıcus bısporus ve Pleurotus ostreatus misel gelişimlerine etkisi bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Kombu mantarının ekstraktının elde edilmesi için 1 lt suya 60 gr şeker ve siyah çay ilave edilmiş 14 gün direk güneş ışığı almayacak şekilde fermantasyonu sağlanmıştır. Fermantasyon işlemi sonrasında elde edilen ekstrakt 50cc, 75cc,100cc ve kontrol grubu olmak üzere 4 ayrı gruba ayrılmıştır. Bu gruplar daha sonra Patetes dektroz agar besiyerine ilave edilmiştir. Hazırlanan besiyerlerine Agarıcus bısporus ve Pleurotus ostreatus miselyal agar diskleri inoküle edilmiştir. 10 gün boyunca zon çapları ölçülerek miselyal gelişimleri izlenmiştir. Kontrol grubu ve ekstre ilave edilen besiyerlerinin tamamında misel gelişmesi gözlemlenmiştir.10 günlük inkübasyon sonrasında kontrol grubuna oranla kombu ekstraktı ilave edilen besiyerlerinde gelişimlerin daha iyi tespit edilmiştir

Kaynakça

  • C.J.Greenwalt, R.A.Ledford and K.H. Steinkraus, Lebensmittel Wissenchaft und Technologie, 31, 291-296., (1998)
  • D.A. Balentine, S.A. Wiseman and L.C. Bouwens, Critical Review in Food Science and Nutrition 37, 693-704, (1997).
  • K.E. Steiger and E. Steinegger, Pharmaceutica Acta Helvetica, 32, 133-154, (1957)
  • S. C. Chu, and C. Chen, Food Chemistry, 98,3, 502-507,(2005)
  • I. Došenović, Development of Methods for Biotin Determination in Molasse,(2004)
  • D. Cvetković, S. Markov, M. Djurić, D. Savić and A.Velićansk., Journal of Food Engineering, 85, 3, 387-392, (2008)
  • I. Jankovic and M. Stajanossvic, Mikrobiologija, 33, 25-34, (1994).
  • G. W. Frank, Wilhelm Ennsthaler, Kombucha: Healthy Beverage and Natural Remedy from the Far East 1995.
  • Atilla Günay, Mantar Yetiştirciliği, ilke yayın evi 1995

Effects of Kombucha Extract on Mycelial Growth of Agaricus bisporus and Pleurotus ostreatus

Yıl 2023, Cilt: 15 Sayı: 2, 731 - 735, 14.07.2023
https://doi.org/10.29137/umagd.1279737

Öz

Bu çalışmada kombucha mantar ekstraktının Agaricus bisporus ve Pleurotus ostreatus misel gelişimlerine etkileri incelenmiştir. Kombucha mantarı genellikle siyah çayı fermente etmektedir. Maya ve asetik asit bakterilerinin simbiyotik birleşimleri neticesinde oluşmuştur. Manchurian mantarı olarak ta adlandırılır. Kombucha Mantar ekstraktının Agarıcus bısporus ve Pleurotus ostreatus misel gelişimlerine etkisi bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Kombu mantarının ekstraktının elde edilmesi için 1 lt suya 60 gr şeker ve siyah çay ilave edilmiş 14 gün direk güneş ışığı almayacak şekilde fermantasyonu sağlanmıştır. Fermantasyon işlemi sonrasında elde edilen ekstrakt 50cc, 75cc,100cc ve kontrol grubu olmak üzere 4 ayrı gruba ayrılmıştır. Bu gruplar daha sonra Patetes dektroz agar besiyerine ilave edilmiştir. Hazırlanan besiyerlerine Agarıcus bısporus ve Pleurotus ostreatus miselyal agar diskleri inoküle edilmiştir. 10 gün boyunca zon çapları ölçülerek miselyal gelişimleri izlenmiştir. Kontrol grubu ve ekstre ilave edilen besiyerlerinin tamamında misel gelişmesi gözlemlenmiştir.10 günlük inkübasyon sonrasında kontrol grubuna oranla kombu ekstraktı ilave edilen besiyerlerinde gelişimlerin daha iyi tespit edilmiştir

Kaynakça

  • C.J.Greenwalt, R.A.Ledford and K.H. Steinkraus, Lebensmittel Wissenchaft und Technologie, 31, 291-296., (1998)
  • D.A. Balentine, S.A. Wiseman and L.C. Bouwens, Critical Review in Food Science and Nutrition 37, 693-704, (1997).
  • K.E. Steiger and E. Steinegger, Pharmaceutica Acta Helvetica, 32, 133-154, (1957)
  • S. C. Chu, and C. Chen, Food Chemistry, 98,3, 502-507,(2005)
  • I. Došenović, Development of Methods for Biotin Determination in Molasse,(2004)
  • D. Cvetković, S. Markov, M. Djurić, D. Savić and A.Velićansk., Journal of Food Engineering, 85, 3, 387-392, (2008)
  • I. Jankovic and M. Stajanossvic, Mikrobiologija, 33, 25-34, (1994).
  • G. W. Frank, Wilhelm Ennsthaler, Kombucha: Healthy Beverage and Natural Remedy from the Far East 1995.
  • Atilla Günay, Mantar Yetiştirciliği, ilke yayın evi 1995
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatih Kutluer 0000-0001-7035-0995

Erken Görünüm Tarihi 7 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi 14 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi 9 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kutluer, F. (2023). Kombucha Ekstraktının Agarıcus bisporus ve Pleurotus ostreatus Misel Gelişimlerine Etkileri. International Journal of Engineering Research and Development, 15(2), 731-735. https://doi.org/10.29137/umagd.1279737
Tüm hakları saklıdır. Kırıkkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi.