Bu
çalışmada, Duhok ve Erbil’deki lokal market ve kasaplardan temin edilen taze ve
dondurulmuş tavuk etlerinde Salmonella
yaygınlığı araştırılmıştır. Bu amaçla, 50 taze ve 50 dondurulmuş tavuk eti
kültürel, biyokimyasal ve serolojik yöntemlerle incelenmiştir. Ayrıca, elde
edilen Salmonella izolatlarının 13
farklı antibiyotiğe hassasiyetleri ölçülmüştür. Uygulan kültürel metotta, 100
örnekten 11’inde Salmonella
kolonileri görülmüştür. Bunlardan 9 tanesinin taze (%18), 2 tanesinin de (%4)
dondurulmuş tavuk etlerinden ya da illere göre, 7 tanesinin (%15.6) Erbil’den 4
tanesinin de Duhok’tan (%7.3) toplanan tavuk etlerinden ileri geldiği
bulunmuştur. Salmonella şüphesi
bulunan 11 kültür daha sonra biyokimyasal doğrulama testlere tabi tutulmuş ve
geleneksel metotlarla yapılan testlerde 8’inin ve RapIDTM ONE
sistemi ile yapılan testte ise 11’inin de Salmonella
olduğu görülmüştür. Somatic (O) and flagellar (H) antiseralar ile yapılan
serolojik testlerde, Salmonella
şüphesi bulunan 11 kültür aglütinasyon-pozitif bulunmuştur. Irak Merkez
Laboratuvarında yaptırılan serotip çalışmasında, 8 kültürde S. Typhimurium, 3 kültürde ise S. Anatum bulunmuştur. Her iki serotipinde 13
antibiyotikten sadece 4 tanesine (CT, C, CIP ve TE), ayrıca S. Anatum’un 2 ayrı antibiyotiğe daha duyarlı olduğu görülmüştür.
The present study was conducted to isolate and confirm Salmonella in fresh and frozen chicken meats collected in local markets and butcheries in Duhok and Arbil, Northern Iraq. In this respect, fifty fresh and fifty frozen chicken meats were analyzed by the cultural, biochemical and serological methods. The suspected cultures were later subjected to the antibiotic resistance test using 13 known antibiotics. The cultural method for isolation of Salmonella indicated that 11 agar plates (9 from fresh (18%) and 2 from frozen (4%)) were probably suspected with Salmonella. Seven suspected meat samples was collected in Arbil (15.6%) and 4 in Duhok (7.3%). The biochemical confirmation tests performed later confirmed that 8 of 11 suspected culture contained Salmonella. The RapIDTM ONE test for further confirmation showed that all 11 suspected cultures probably infected with Salmonella with two different species. Using somatic (O) and flagellar (H) antisera, it was observed agglutination of the suspected cultures with polyvalent O and H antisera, indicating the suspected cultures contained Salmonella. The cultures were serotyped by the Central Health Laboratory, and confirmed that 8 of them were infected with S. Typhimurium, and 3 of them with S. Anatum. S. typhimurium and S. anatum were found to be sensitive only to CT, C, CIP and TE. S. anatum also exhibited sensitivity to K and TMP.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors |
|
Dates |
Application Date
: January 31, 2017
|
Bibtex | @research article { ksujes288798,
journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi},
issn = {},
eissn = {1309-1751},
address = {},
publisher = {Kahramanmaras Sutcu Imam University},
year = {2017},
volume = {20},
pages = {10 - 20},
doi = {10.17780/ksujes.288798},
title = {KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU},
key = {cite},
author = {Haji, Abdulrezzaq Haji and İNANÇ, Ahmet}
} |
APA | Haji, A , İNANÇ, A . (2017). KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 20 (1) , 10-20 . DOI: 10.17780/ksujes.288798 |
MLA | Haji, A , İNANÇ, A . "KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 20 (2017 ): 10-20 <http://jes.ksu.edu.tr/en/issue/28695/288798> |
Chicago | Haji, A , İNANÇ, A . "KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 20 (2017 ): 10-20 |
RIS | TY - JOUR T1 - KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU AU - Abdulrezzaq Haji Haji , Ahmet İNANÇ Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.17780/ksujes.288798 DO - 10.17780/ksujes.288798 T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 10 EP - 20 VL - 20 IS - 1 SN - -1309-1751 M3 - doi: 10.17780/ksujes.288798 UR - https://doi.org/10.17780/ksujes.288798 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU %A Abdulrezzaq Haji Haji , Ahmet İNANÇ %T KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU %D 2017 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P -1309-1751 %V 20 %N 1 %R doi: 10.17780/ksujes.288798 %U 10.17780/ksujes.288798 |
ISNAD | Haji, Abdulrezzaq Haji , İNANÇ, Ahmet . "KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 20 / 1 (April 2017): 10-20 . https://doi.org/10.17780/ksujes.288798 |
AMA | Haji A , İNANÇ A . KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU. KSU J. Eng. Sci.. 2017; 20(1): 10-20. |
Vancouver | Haji A , İNANÇ A . KUZEY IRAK’TA ÜRETİLEN TAVUK ETLERİNDE SALMONELLA İZOLASYONU. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2017; 20(1): 20-10. |