Gaziantep Yöresinde Bulunan ve Anıt Ağaç Niteliği Taşıyan Doğu Çınarı (Platanus orientalis L.)’nın Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi
Öz
Son yıllarda, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ormansızlaşma süreci hızlanmaktadır. Biyoçeşitliliğin önemli ölçüde yok olmasının yanında önemli genetik kaynaklar da yok olma riski altındadır. Doğada meydana gelen bu olumsun değişiklikleri önlemek için, doğal kaynakları ve ormanları koruma giderek önem kazanmaktadır. Çok yüksek kültürel ve bilimsel değere sahip olan Türkiye, birçoğu korunan ve korunması gereken doğal zenginliğe sahiptir. Bu zenginlikler arasında anıt ağaçlar önemli bir yer kaplamakta olup, bunlar bilimsel, kültürel, psikolojik, estetik ve turistik işlevler sağlamaktadır. Anıt ağaçlar, geçmişin farklı olayları hakkında önemli bilgiler içermektedir. Ayrıca orman kaynaklarının planlama aşamalarında türler açısından bir gen havuzu olarak işlev gören kaynaklardır. Bu çalışmada Gaziantep bölgesinde Genç-Güner yöntemi ile beş anıtsal nitelikli ağaç tespit edilmiştir. Ağaçların taç çapı, kabuk kalınlığı, göğüs yüksekliği çapı ve yüksekliği ölçülmüştür. Artım burgusu yardımı ile yaş tahminleri yapılmıştır. Anıt Ağaçların Ulusal Standardına (TS 13137) göre, beş ağacın ikisi fiziksel özellikleri nedeniyle anıt ağaç olarak tescillenmiştir. Yaklaşık 500 yaşlarında, 25 ve 26 m boylarında, 220 ve 226 cm çapında (göğüs yüksekliği) olan bu ağaçların, Doğu çınarı (Platanus orientalis L.) türü olup yörede doğal, önemli ölçüde kültürel ve estetik değere sahip oldukları belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Anonim, (2004). Türkiye çevre atlası. ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri Dairesi Başkanlığı Yayını, Ankara.
- Anonim, (2012). Türkiye Orman Varlığı Kitabı. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara.
- Anonim, (2013). Orman Atlası Kitabı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara.
- Anonim, (2016). Gaziantep İli 2015 Yılı Çevre Durum Raporu. Gaziantep Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, s.74.
- Akman, Y. (1990) İklim ve Biyoiklim. Palme Yayınları, Müh. Serisi No:103, Ankara.
- Asan, Ü. (1987) Türkiye ormanlarında saptanabilen anıt nitelikli ağaçların dünyadaki benzerleriyle karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 37(2): 46-68.
- Asan, Ü. (1991) Doğal ve Kültürel Miraslarımızdan Anıt Ağaç ve Ormanlarımız. Yeşil Çerçeve Dergisi, 6: 22-24.
- Bayar, E., Türker, H., Genç, M. (2012). Gölhisar–Burdur Anıt Ağaçları: Göller Bölgesi Anıt Ağaç Varlığına Yeni İlaveler. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 14(22): 83-95.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Forest Industry Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Bülent Akgün
0000-0002-8236-3280
Türkiye
Arif Okumuş
0000-0003-4745-9380
Türkiye
Emre Yazar
*
Türkiye
Publication Date
December 24, 2018
Submission Date
September 13, 2018
Acceptance Date
December 20, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 21 Number: 4
Cited By
Evaluation of Potential Geotourism of Levent Valley and Its Surroundings Using GIS Route Analysis
Geoheritage
https://doi.org/10.1007/s12371-022-00710-yPredicting the Potential Distribution Area of the Platanus orientalis L. in Turkey Today and in the Future
Sustainability
https://doi.org/10.3390/su141811706Doğal ve kültürel mirasın korunması bağlamında bir araştırma: Nevşehir ilinin anıt ağaçları
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi
https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.1417677Avrupa Birliği ve Türk Hukuku Perspektifinden Doğanın Emaneti: Anıt Ağaçlar
İzmir Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.47899/ijss.1490010Akhisar (Manisa) İlçesindeki Anıt Zeytin Ağaçları
Ege Coğrafya Dergisi
https://doi.org/10.51800/ecd.1595723Conservation of natural heritage in the Bursa Hanlar District: An investigation into monumental plane trees
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.20289/zfdergi.1688528