Salep bir bitki olup yumruları toz hale getirilerek yine adı salep olan sıcak bir içecek olan gıda maddesinin üretiminde ve dondurma endüstrisinde doğal stabilizer ajan olarak kullanılmaktadır. Bazı salep türlerinin bilinçsizce toplanması nedeniyle yok olma aşamasındadır, bu türlerin toplanması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Salep olarak Anacamptis pyramidalis, Dactylorhiza romana, D. osmanica var. osmanica, Himantoglossum affine, Ophrys fusca, Oph. holosericea, Oph. mammosa, Orchis anatolica, O. coriophora, O. italica, O. mascula ssp. pinetorum, O. morio, O. palustris, O. simia, O. spitzelii, O. tridentata, and Serapias vomeracea ssp. orientalis yumruları kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı saleple ilgili yapılan çalışmaları gözden geçirerek bir araya getirmektir.
Salep is a plant,
and tubers of this plant consumes as powder form to produce hot beverage named
also salep and as a food ingredient used as natural stabilizing agent in ice
cream industry. Because of insensible collection of some salep species are in
process of extinction and such species were prohibited by the Republic of
Turkey Ministry of Food, Agriculture and Livestock. The tubers of Anacamptis
pyramidalis, Dactylorhiza romana, D. osmanica var. osmanica, Himantoglossum
affine, Ophrys fusca, Oph. holosericea, Oph. mammosa, Orchis
anatolica, O. coriophora, O. italica, O. mascula ssp. pinetorum,
O. morio, O. palustris, O. simia, O. spitzelii, O.
tridentata, and Serapias vomeracea ssp. orientalis are used. The aim of this study is to
review the studies done about salep.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | October 30, 2017 |
Submission Date | October 3, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |