EN
TR
KONVANSİYONEL VE MİKRODALGA İLE KURUTULMUŞ VİŞNE POSASI YAĞININ FİZİKOKİMYASAL VE FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Öz
Bu çalışmanın amacı, vişne nektarı üretimi atıklarının büyük kısmını oluşturan ve konvansiyonel ya da mikrodalga destekli kurutulan vişne posasının fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerini belirleyerek yağ kalitesini karşılaştırmaktır. Vişne posasından ekstrakte edilen yağın yağ asidi kompozisyonu, iyot sayısı, peroksit, sabunlaşma, asitlik, renk değeri ve toplam fenolik içeriği ile antioksidan kapasitesi belirlenmiştir. Buna göre vişne posası yağının tekli doymamış yağ asitleri yağın %52,88’ini oluşturmaktadır. Bu oranın neredeyse tamamını (%98) oleik asit oluşturmaktadır. Vişne posası yağının çoklu doymamış yağ asidi içeriği ise toplam yağ asidi kompozisyonunun %31,02’sini oluşturmaktadır. Bu oran içinde en yüksek yüzde linoleik aside aittir (%20,85). Esansiyel yağ asitlerinden ve omega-3 yağ asitlerinden olan alfa-linolenik asit (ALA) %7,14 oranında bulunmuş. Bu yağ asidinin bir türevi olan kalp dostu eikosapentenoik asit (EPA) ise %3,03 oranında tespit edilmiştir. Ayrıca peroksit değeri 6,68 mEq peroksit kg-1, asitlik değeri 9,73 mg KOH g-1, sabunlaşma değeri 175,19 mg KOH g-1 ve iyot sayısı 44,17 g iyot 100 g-1 bulunmuştur. Mikrodalga destekli kurutma ise yağ asidi kompozisyonunda anlamlı farklılık meydana getirmezken iyot, peroksit, sabunlaşma ile a*, b* ve ∆E* değerlerinin daha düşük, fonksiyonel özellik olarak da toplam fenolik madde ve antioksidan kapasitenin daha yüksek olmasını desteklemiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anonim (2019). Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (2019). Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/03/Surdurulebilir-Kalkinma-Amaclari-Degerlendirme-Raporu_13_12_2019-WEB.pdf
- AOAC, 1990. Official Method for Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC. AOCS Official Method Ce 2-66 (1998). Preparation of methyl esters of fatty acids. AOCS Champaign. IL.
- Almasi, S., Najafi, G., Ghobadian, B. ve Jalili, S. (2021). Biodiesel production from sour cherry kernel oil as novel feedstock using potassium hydroxide catalyst: Optimization using response surface methodology. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 35, 102089.
- Aremu, M.O., Ibrahim, H., Andrew, C. (2017). Comparative studies on the lipid composition of blood Plum (Haematostaphis barteri) pulp and seed oils. The Open Biochemistry Journal, 11, 94.
- Asensi-Fabado, M. A. ve Munné-Bosch, S. (2010). Vitamins in plants: Occurrence, biosynthesis and antioxidant function. Trends in plant science, 15(10), 582-592.
- Azlan, A., Prasad, K. N., Khoo, H. E., Abdul-Aziz, N., Mohamad, A., Ismail, A. ve Amom, Z. (2010). Comparison of fatty acids, vitamin E and physicochemical properties of Canarium odontophyllum Miq.(dabai), olive and palm oils. Journal of food composition and analysis, 23(8), 772-776.
- Bak, I., Lekli, I., Juhasz, B., Varga, E., Varga, B., Gesztelyi, R., … Tosaki, A. (2010). Isolation and analysis of bioactive constituents of sour cherry (Prunus cerasus) seed kernel: An emerging functional food. Journal of medicinal food, 13(4), 905-910.
- Baker, E. J., Miles, E. A., Burdge, G. C., Yaqoob, P. ve Calder, P. C. (2016). Metabolism and functional effects of plant-derived omega-3 fatty acids in humans. Progress in lipid research, 64, 30-56.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Gıda Mühendisliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
3 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi
27 Kasım 2022
Kabul Tarihi
30 Mart 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 26 Sayı: 2
APA
Başkaya Sezer, D. (2023). KONVANSİYONEL VE MİKRODALGA İLE KURUTULMUŞ VİŞNE POSASI YAĞININ FİZİKOKİMYASAL VE FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 26(2), 442-450. https://doi.org/10.17780/ksujes.1210767