In this study, a food drying system with air heated solar collector is designed. In the designed drying system, the
apples are dried. Moisture content (MCk), drying rate (DR) and humidity (MR) values of dried apple slices were
calculated. In the experiments, dehydration of the dried apple slices was simulated by the numerical analysis program.
The model is designed for drying analysis. In the first case, the diameter of the apple slice is 60mm, the thickness is
14mm and the surface temperature is 4°C. The inlet temperature of the drying air is 56.4°C and the air velocity is 1.6
m/s. The velocity and time, moisture content and temperature change data of the dry matter were compared with the
available experimental studies. The values obtained as a result of the simulation and the experimental studies were
similar.
Computational fluid dynamics food drying moisture content solar power
Bu çalışmada hava ısıtmalı güneş kollektörlü bir gıda kurutma sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan kurutma sisteminde
elma kurutulmuştur. Kurutulan elma dilimlerinin nem içeriği (MCk), kuruma hızı (DR) ve nem oranı (MR) değerleri
hesaplanmıştır. Deneylerde kurutulan elma dilimlerinin dehidrasyonu sayısal analiz programı ile simüle edilmiştir.
Kurutma analizi için birebir ölçülerde model oluşturulmuştur. İlk durumda elma diliminin çapı 60mm, kalınlığı
14mm ve yüzey sıcaklığı 4°C dir. Kurutma havasının giriş sıcaklığı 56.4°C ve hava hızı 1.6m/s dir. Analiz sonucunda
ele edilen kuruma hızı ve zamanı, nem içeriği ve sıcaklık değişimi verileri mevcut deneysel çalışmalar ile
karşılaştırılmıştır. Simülasyon sonucu elde edilen değerler ile deneysel çalışmalar sonucu hesaplanan değerler
benzerlik göstermiştir.
Hesaplamalı akışkanlar dinamiği gıda kurutma nem içeriği güneş enerjisi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Makine Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Kasım 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 - Özel Sayı |