Bu çalışmada kudret narının (Momordica charantia L) farklı formlarının (ham ve olgun kudret narı, zeytinyağlı karışımı ile ticari toz formu) antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada üç farklı çözücüyle (su, metanol ve etanol) ekstrakte edilen örneklerin toplam fenolik madde miktarı (, DPPH serbest radikal süpürücü madde miktarı ve toplam antioksidan miktarı belirlenmiştir. Olgun, ham, zeytinyağlı ve toz kudret narı örneklerinin su, etanol ve metanol ekstraktlarının toplam fenolik madde miktarları sırasıyla 245,43-453,77; 26,83-475,18 ve 22,14-695,49 mg GAE/L aralığında belirlenmiştir. En düşük toplam fenolik madde miktarı 22,14 mg GAE/L ile toz kudret narının metanolik ekstraktlarında belirlenirken en yüksek fenolik madde miktarı ise 695,49 mg GAE/L ile olgun kudret narının metanolik ekstraktlarında tespit edilmiştir. Olgun kudret narının su, etanol ve metanol ekstraktlarının tümü Aeromonas hydrophila, Bacillus subtilis ve Escherichia coli O157:H7`karşı etkili olduğu görülmüştür. Bununla birlikte Listeria. Monocytogenes karşı zeytin yağlı kudret narının su ve etanol ile ekstraktlarının diğer formlarına göre antimikrobiyal aktivite gösterdiği saptanmıştır. Çalışmada elde edilen verilere göre insan sağlığı üzerine olumlu etkileri nedeni ile piyasada bulunan farklı kudret narı formlarının biyoaktivite içeriklerine ışık tutabileceği düşünülmektedir.
Momordica charantia L. antioksidan aktivite antimikrobiyal aktivite ticari toz kudret narı zeytinyağlı kudret narı
In this study, it was aimed to determine the antioxidant and antimicrobial properties of different forms (raw and ripe bitter melon, olive oil mixture and commercial powder form) of bitter melon (Momordica charantia L.). For this purpose, the total amount of phenolic substances, the amount of free radical scavengers and the total antioxidant amount of the samples extracted with three different solvents (water, methanol, ethanol) were determined. Total phenolic substance amounts in water, ethanol and methanol extracts of ripe, raw, olive oil and powdered bitter melon samples were determined in the range of 245.43-453.77; 26.83-475.18 and 22.14-695.49 mg GAE/L, respectively. The lowest total phenolic content was determined in the methanolic extracts of powdered bitter melon with 22.14 mg GAE/L, while the highest phenolic content was determined in the methanolic extracts of ripe bitter melon with 695.49 mg GAE/L. At the same time, water, ethanol and methanol extracts of ripe bitter melon were all found to be effective against Aeromonas hydrophila, Bacillus subtilis and Escherichia coli O157:H7. According to the data obtained in the study, it is thought that it can shed light on the bioactivity contents of different forms of bitter melon available in the market due to tehir positive effects on human health.
Momordica charantia L. antioxidant activity antimicrobial activity commercial bitter melon powder bitter melon with olive oil
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Gıda Mühendisliği |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 7 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 28 Sayı: 3 |