Bu çalışmada, aynı boyutta kesilen kabak ve patlıcan dilimlerinin kuruma davranışları deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler üç farklı hız (0.5, 1.0 ve 1.5 m/s) ve üç farklı sıcaklıkta (40, 50, ve 60 °C) konvektif bir kurutucuda yapılmıştır. Elde edilen kuruma eğrileri, literatürde yaygın olarak kullanılan modellerden Lewis, Henderson-Pabis ve iki terimli eksponansiyel modllerine yerleştirilmiştir. Kabak ve patlıcan dilimlerinin kuruma karakteristiklerini tanımlamada iki-terimli eksponansiyel ve Henderson-Pabis modellerinin uygun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca difüzyon Deff ve kütle taşınım hm katsayılarının kurutma havası sıcaklığı ve hızıyla değişimleri incelenmiştir. Artan hız ve sıcaklıkla kütle transfer parametrelerinin arttığı ve kuruma süresinin azaldığı tespit edilmiştir.
Kabak Patlıcan; Kuruma Kinetiği; Kurutma Modelleri; Difüzyon Katsayısı; Kütle Taşınım Katsayısı
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Eylül 2016 |
Gönderilme Tarihi | 9 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |