Araştırma Makalesi

Kahramanmaraş Hava Kirliliği Kaynaklarının İzlenmesi ve Belirlenmesi

Cilt: 20 Sayı: 2 25 Ağustos 2017
PDF İndir
TR EN

Kahramanmaraş Hava Kirliliği Kaynaklarının İzlenmesi ve Belirlenmesi

Öz

Geçen yüzyıldan itibaren artan dünya nüfusu ile sanayileşme ve kentleşme, kirleticilerin türleri ve atıkların tipleri artmaktadır. Bu kirliliğin ana kaynaklarından biri, endüstride yaygın olarak kullanılan fosil yakıtlardır. Sanayi şirketlerinin şehirlere yakın bir yerde kuruluyor olması ve ilgili kurumlardan tarafından kontrol edilemeyen bu şirketler birçok kirlilik ihlalleri oluşturmaktadır. Bu nedenle bu kirlilik atmosfere yerleşen hava kirliliğine neden olmaktadır. Böylece, atmosferin bileşenleri fosil yakıtlarda değişikliklere neden olup hava kalitesini düşürmektedir. Bir diğer önemli faktör ise motorlu taşıtların artan kullanımı ile birlikte artan nüfustur.

Bu çalışmada, Kahramanmaraş'ta Necip Fazıl Kültür Merkezi'ne yerleştirilen hava kalitesi izleme istasyonundan bazı hava kirliliği emisyon parametreleri (örneğin; SO2, PM10, NO2, O3) elde edilmiştir. Mevsimsel, çevresel ve sosyal etkiler takip edilen değerler üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Emisyon değerleri, Haziran 2016'dan Şubat 2017'ye kadar çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ay Eyüp Fatih, Balta Merve, Çolak Merve, Semercioğlu Hülya;(2010) ''Hava Kirliliği ve Modellemesi İnceleme Raporu'', Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü, Sakarya, Türkiye.
  2. Batan, Murat;(2013) ''Batman İlinde Kirletici Emisyonlardan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Küresel Isınmaya Etkisi'' , Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, Batman, Sayı: 2, s:98.
  3. Bayram Hasan, Dörtbudak Zeynep, Fişekçi Fatma Evyapan, Kargın Murat, Bülbül Baytekin; (2006) “Hava Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri, Dünyada, Ülkemizde ve Bölgemizde Hava Kirliliği Sorunu”, Dicle Tıp Dergisi, Diyarbakır, Sayı:2, Cilt:33,s:105-112.
  4. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, , (Erişim Tarihi:25 Nisan 2017).
  5. Kahramanmaraş İl Raporu, Çınar Çevre Laboratuvarı A.Ş, , (Erişim Tarihi Mart, 2017).
  6. Şahin, Cemalettin;(1987) ''Hava Kirliliği ve Hava kirliliğini Etkileyen Doğal Çevre Faktörleri'', Coğrafya Araştırmaları Dergisi, Ankara, Sayı:1, Cilt:1, s:29-30.
  7. T.C Milli Eğitim Bakanlığı; Hava Kirliliği ve Etkileri- 850CK0032, Ankara 2011. (T.C Milli Eğitim Bakanlığı, 2011)
  8. Türkiye'de Hava Kirliliği: Kara Rapor, Temiz Hava Hakkı Platformu, , ( Erişim Tarihi 25 Nisan 2017).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çevre Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mehmet Hakan Morcalı
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

DİLAN SÜMEYYE Akan
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

25 Ağustos 2017

Gönderilme Tarihi

4 Mayıs 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Morcalı, M. H., & Akan, D. S. (2017). Kahramanmaraş Hava Kirliliği Kaynaklarının İzlenmesi ve Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20(2), 105-115. https://doi.org/10.17780/ksujes.310602

Cited By