Çalışma, Kahramanmaraş’ta üretime sunulan Maraş dondurması örneklerinde
gastroenterit yapan bazı bakterilerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu
amaçla 60 adet dondurma örneği Aeromonas spp., Campylobacter spp., E. coli ve E. coli
O157:H7 yönünden incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda incelenen 60 adet
dondurma örneğinde Campylobacter
türlerine rastlanmazken, 11 örnekten (%18,3) Aeromonas türleri, 4 örnekten (%6,7) E. coli, 1 örnekten ise (%1,7) E.
coli O157:H7 izole edilmiştir. Aeromonas
türleri ile kontamine olduğu saptanan 11 sade dondurma örneğinin 7’si (%63,6) Aeromonas hydrophila, 3’ü (%27,2) Aeromonas sobria ve 1’i (%9,2) Aeromonas caviae olarak identifiye
edilmiştir. Kahramanmaraş’taki dondurma üreticilerinin dondurma üretiminin her
aşamasında hijyen kurallarına, personel hijyenine ve sunum aşamasında meydana
gelebilecek kontaminasyonlara daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Ayrıca
işletmelerde HACCP ve GMP prensipleri esas alınmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Gıda Mühendisliği |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 3 |